Șeful Senatului a declarat că nu va participa la ceremonia depunerii jurământului noilor miniștri care va avea loc la Cotroceni, după o declarație a președintelui privind prezumția de nevinovăție a politicienilor.

”Am anunțat încă de ieri, 14 octombrie a.c., că nu voi participa la ceremonia depunerii jurământului noilor miniștrii (forma cu doi ”i” apare în comunicat - n.r.) care se va desfășura la Cotroceni. Doresc să informez opinia publică despre semnificațiile acestei decizii. În primul rând, neparticiparea la acest eveniment reprezintă protestul meu punctual față de declarația făcută de Președintele României, dl. Klaus Iohannis, potrivit căreia domnia sa nu mai recunoaște principiul prezumției de nevinovăție valabil pentru toți cetățenii, așa cum este el statuat de Constituție. Din istoria recentă s-a putut constata că domnul președinte aplică selectiv acest principiu, în funcție de apartenența subiectului la o tabără sau alta sau dacă e vorba de propria persoană”, spune Tăriceanu, într-un comunicat postat luni pe site-ul Senatului.

Călin Popescu-Tăriceanu mai spune că dorește astfel să marcheze public, prin gestul său, că ”președintele României și-a abandonat rolul de garant al Constituției, pe care a jurat la învestire, faptă inacceptabilă pentru Parlament, pentru Senatul României al cărui președinte sunt și, în general, pentru orice cetățean român”.

”Îmi exprim speranța că domnul președinte Iohannis își va revizui poziția și va accepta că nimeni nu este mai presus de lege, nici măcar Președintele României, chiar dacă se bucură acum temporar de o imunitate absolută”, se mai arată în comunicat.

Referindu-se la anunțatele remanieri din Guvern, printre care și numele celor doi miniștri suspectați în cazul "Belina", Klaus Iohannis a declarat joi, la Craiova, că în politică nu există prezumția de nevinovăție.

”Persoane cu probleme penale nu au ce căuta în primul rând al funcțiilor statului. În politică nu funcționează prezumția de nevinovătie ca în justiție.(...) Aud tot timpul politicieni care spun că nu sunt vinovate și trebuie să funcționeze prezumția de nevinovăție. Da, în fața justiției, dar în politică trebuie să fie altfel. Cum să creadă românii într-un guvern care are acolo persoane suspecte", a declarat președintele.