PSD a transmis marți că va depune o plângere penală pe numele reprezentanților PNL care au dezinfomat opinia publică cu privire la rectificarea bugetară adoptată de Guvern.

UPDATE Președintele PNL, Ludovic Orban, a transmis printr-un comunicat de presă că susține toate declarațiile colegilori referitoare la falsificarea cifrelor bugetare.

"Anunț în calitate de președinte al Partidului Național Liberal că susțin toate declarațiile colegilor mei referitoare la falsificarea cifrelor bugetare de către actuala guvernare. Va fi ocazia perfectă pentru a demonstra în justiție nu doar că reprezentanții actualului Guvern au mințit fără scrupule în legătură cu dezastrul economic pe care l-au produs, dar că faptele acestor ageamii se află în contradicție cu legile în vigoare", a transmis Orban.

Orban adaugă că "reflexul comunistoid" al PSD de a închide gura celor care spun lucrurilor pe nume arată "fața" hâdă" a partidului.

"Reflexul comunistoid al PSD de a închide gura celor care spun lucrurilor pe nume, prin amenințare și încercări de intimidare cu plângeri penale, arată adevărata față hâdă a acestui grup de indivizi, care a încetat să mai fie un partid politic. PSD a ajuns azi doar o adunătură de parveniți, inculți și disperați, care își caută cu exasperare salvarea personală. După ce a distrus toate echilibrele economice, cum numai un dușman al României ar fi putut-o face, preocuparea PSD nu este alta decât să încerce să le pună călușul în gură celor care vorbesc", a mai completat președintele PNL.

+++

UPDATE Într-o postare pe Facebook, Florin Cîțu susține că îi va cere europarlamentarului PNL Rreș Bogdan să prezinte în Parlamentul European informațiile despre rectificarea bugetară.

"Răspunsul meu pentru PSD!  Am reușit! PSD îmi face plângere penală! În sfârșit voi putea merge, în mijlocul campaniei electorale, împreună cu procurorul de caz la Ministerul Finanțelor Publice și la Comisia Națională de Strategie și Prognoză.  Voi cere să fie prezența și o echipă a Comisiei Europene care deja a arătat că execuția bugetară pentru 2018 a fost măsluita. O să cer ajutorul și lui Rareș Bogdan pentru a prezența aceste informații în PE și pentru a constitui o comisie de anchetă acolo", a scris Cîțu.
  

"PSD condamnă modul în care PNL dezinformează în mod conștient populația cu privire la rectificarea bugetară. Declarațiile din ultima perioadă ale unor lideri PNL care acuză Guvernul că ar fi <<falsificat>> datele financiare și că ar fi <<furat 10% din PIB>> sunt de o gravitate deosebită și intră sub incidența prevederilor Codului Penal privind comunicarea și răspândirea în mod conștient de știri false care pun în pericol securitatea națională", se arată într-un comunicat transmis de social-democrați.

Prin urmare, PSD anunță că va face o plângere penală împotriva reprezentanților PNL care Țau formulat și au răspândit în mod iresponsabil astfel de informații, cunoscând caracterul fals al acestora și efectele negative pe care le pot genera asupra economiei naționale".

PSD consideră că acuzațiile pe care le aduc liberalii sunt "lipsite de orice acoperire factuală și formulate în mod iresponsabil de către PNL împotriva Guvernului" și "pot afecta încrederea investitorilor și a cetățenilor în datele financiare oficiale, fapt ce poate genera un impact negativ asupra economiei naționale și a climatului social".

Social-deocrații mai susțin că acuzația că "aproximativ 10% din PIB s-ar fi furat în ultimii doi ani și jumătate” și că banii ar fi ajuns la PSD și ALDE este contrazisă de toate rapoartele autorităților care au desfășurat controale asupra modului în care au fost cheltuiți banii publici, iar "PNL dă dovada unui comportament ridicol și a unei grave inconștiențe privind implicațiile pe care un astfel de demers le poate avea".

+++

Senatorul PNL Florin Cîțu a declarat luni că va face o solicitare pentru a fi audiați în Parlament președintele Comisiei Naționale de Statistică și Prognoză, ministrul Finanțelor și secretarii de stat care se ocupă de execuția bugetului și cu rectificarea.

"Voi face o solicitare împreună cu colegii mei pentru a vedea numărul de semnături pe care ne putem baza. Vom face o solicitare și în Biroul Permanent al Senatului, dacă o vor anula, vom încerca  pe partea de semnături, vor trebui să vină în fața Senatului, președintele Comisiei Naționale de Statistică și Prognoză, ministrul Finanțelor Publice, secretarii de stat care se ocupă de execuția bugetului și cu rectificarea și, bineînțeles, președintele Curții de Conturi", a declarat Cîțu.

La rândul său, președintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat că "imaginea bugetului arată, practic, că acest Guvern și majoritatea PSD-ALDE și-au bătut joc de banii care au fost atrași din taxe și impozite, au risipit banii publici în cheltuieli clientelare în tot felul de acțiuni care nu au nicio legătură cu interesele cetățenilor români și astăzi sunt în situația în care se pun sub semnul întrebării existența unor cheltuieli fundamentale pentru a putea asigura funcționalitatea serviciilor publice către cetățenii români".