USR PLUS a solicitat marți convocarea plenului comun al celor două Camere pentru dezbaterea și votarea moțiunii de cenzură, a anunțat purtătorul de cuvânt al formațiunii Ionuț Moșteanu.

"Am făcut astăzi o solicitare către președinții celor două Camere de convocare a unui plen reunit pentru dezbaterea moțiunii. Am făcut o notificare și joi când s-a citit moțiunea. Moțiunea trebuie votată și nu înțeleg de ce se mai amână. Mă așteptam ca președinții (Parlamentului - n.r.) să facă deja convocarea. Între timp s-a întâmplat ceva și lucrurile nu mai merg", a declarat Ionuț Moșteanu.


Potrivit Art. 14 din Regulamentul privind organizarea structurilor comune ale Camerei Deputaților și Senatului, convocarea Camerelor în ședință comună se face de președinții acestora, de comun acord. 

De asemenea, ordinea de zi a plenului comun trebuie stabilită de Birourile Permanente Reunite, însă acestea nu au fost convocate până la ora transmiterii acestei știri.

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, și-a delegat din nou atribuțiile marți către vicepreședintele Camerei, liberalul Florin Roman. Potrivit Biroului de presă al PNL, Orban se află marți în județele Ialomița și Vâlcea la ședințele Colegiilor Directoare Județene în care va fi prezentată moțiunea de candidatură la președinția partidului.

Potrivit unor surse, Florin Roman nu este de acord să semneze alături de Anca Dragu convocarea plenului comun.

Șefa Senatului, Anca Dragu, a declarat marți că a discutat cu Ludovic Orban despre convocarea plenului comun, însă aceasta nu a răspuns nici că vrea, nici că nu vrea, ci că vor mai avea discuții în această săptămână.

Tot Anca Dragu a precizat că va trimite la CCR un punct de vedere separat pe conflictul sesizat de Executiv între Guvern și Parlament, după ce Comisia de constituționalitate și Biroul permanent din Senat au decis, în premieră, să trimită un punct de vedere favorabil Guvernului.

Potrivit acesteia, punctul de vedere a fost adoptat cu majoritatea voturilor celor din PNL, PSD și UDMR, iar Senatul își recunoaște vina în privința comunicării calendarului moțiunii către Guvern. 

Vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Roman, a anunțat că Biroul permanent își asumă punctul de vedere emis de Senat în privința conflictului constituțional, deoarece departamentul legislativ al Camerei, care trebuie să emită acest punct de vedere, nu a făcut acest lucru. 

Data limită pentru depunerea punctelor de vedere la CCR este miercuri, iar Florin Roman a anunțat că va semna asumarea punctului de vedere emis Senatului în calitate de președinte cu atribuții delegate al Camerei Deputaților. PNL, PSD și UDMR au votat împreună în Biroul permanent al Camerei Deputaților.

 

  • Punctul de vedere emis de Senat și asumat de Cameră poate fi consultat aici.

 

Deputatul USR Ionuț Moșteanu a spus că documentul asumat de BP al Camerei este "o hârtie de pe stradă" pentru că documentul nu are număr de înregistrare. Moșteanu i-a spus lui Roman că poate să trimită orice punct de vedere dorește către CCR, însă un punct de vedere oficial trebuie emis de Comisia juridică. 

Jurnaliștii i-au spus liderului deputaților PSD, Alfred Simonis, că acest punct de vedere trebuie asumat de președintele Camerei Deputaților, însă social-democratul a răspuns că propunerea a fost făcută de Florin Roman, care a fost marți și președintele Camerei.

El a negat că în ultimele săptămâni mai multe decizii importante din Parlament au fost votate și de PSD, și de PNL, afirmând că social-democrații mai votează și cu cei din USR PLUS.

"Fiecare vot este în funcție de părere noastră", a spus Simonis.


+++

Reamintim că Florin Roman, susținător al lui Florin Cîțu, dar și alți parlamentari PNL au reușit săptămâna trecută să amâne dezbaterea și votul asupra moțiunii de cenzură până la pronunțarea CCR pe conflictul dintre Guvern și Parlament. (Detalii)

Și joi, când a fost citită moțiunea de cenzură în plenul comun, Ludovic Orban și-a delegat atribuțiile către Florin Roman, iar ședința s-a transformat într-un scandal după ce Roman nu a vrut să-i dea microfonul Ancăi Dragu pentru a conduce ședința. Ulterior, mai mulți parlamentari AUR i-au tras scaunul deputatului PNL și l-au forțat să părăsească prezidiul.

Moțiunea de cenzură, citită în Parlament. Florin Roman a confiscat microfonul și a fost evacuat

Mai mult pe EurActiv »