Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a fost votat marți în funcția de președinte al Camerei Deputaților. El a mai deținut funcția în perioada 29 mai 2019 – 18 decembrie 2020.

Ciolacu a adunat 217 voturi "pentru" și 77 " contra".

Din partea USR a candidat Cristina Prună, în prezent vicepreședinte al forului. Ea a adunat 217 voturi "împotrivă" și 77 "pentru".

Președintele Camerei Deputaților se alege prin votul majorității deputaților prezenți la ședință, iar votul este secret, cu buletine de vot.

+++

Marcel Ciolacu a anunțat luni că își depune candidatura pentru șefia Camerei Camerei Deputaților.

"Mâine (marți - n.r.) îmi voi depune candidatura pentru șefia Camerei Deputaților deoarece s-a conturat o majoritate. Am înțeles că și domnul Cîțu își va depune pentru șefia Senatului", anunța Ciolacu.

De pe data de 13 octombrie, atunci când Ludovic Orban a demisionat de la șefia Camerei, interimatul a fost asigurat de liberalul Florin Roman, iar apoi de deputatul PSD Sorin Grindeanu, amândoi vicepreședinți ai Camerei Deputaților.

+++

USR acuză că "PSD, PNL și UDMR își dau astăzi mâna pentru a-i da funcția pe tavă lui Marcel Ciolacu, după ce l-au instalat interimar la conducere pe sinecuristul Sorin Grindeanu". 

"După ce au negociat cum să-și împartă pârghiile de influență și banii românilor, PSD, PNL și UDMR trec astăzi, cu o grabă demnă de o cauză mai bună, la acapararea conducerilor Camerei Deputaților și Senatului. O fac la fel cum au făcut politică în ultimul timp: în total dezinteres și dispreț față de cetățenii care i-au votat și față de binele țării. La Camera Deputaților, PSD, PNL și UDMR își dau astăzi mâna pentru a-i da funcția pe tavă lui Marcel Ciolacu, după ce l-au instalat interimar la conducere pe sinecuristul Sorin Grindeanu. USR nu acceptă jocurile de culise ale noului FSN și o susține, în schimb, pe deputata Cristina Prună, în prezent vicepreședinte al Camerei Deputaților", a transmis USR, înainte de votul din plen, într-un comunicat de presă.

Florin Cîțu nu a mai prins un loc în Guvern, dar va fi al doilea om în stat

Biroul permanent al Senatului a stabilit tot marți demararea procedurilor de revocare a șefei Senatului, Anca Dragu.

"Revocarea ține cont de realitatea politică actuală. Nu e o pedeapsă”, a declarat senatoarea PNL Alina Gorghiu. Favorit să preia conducerea Senatului este liderul PNL, Florin Cîțu.

Anca Dragu a fost revocată cu 82 de voturi ”pentru”, 24 ”împotrivă” și nouă abțineri. 

În plenul Senatului, care a început la ora 13:00, au fost anunțate candidaturile la șefia Camerei superioare a Parlamentului a lui Florin Cîțu din partea PNL, PSD și UDMR, iar din partea USR - Anca Dragu.

Cîțu a primit 82 de voturi "pentru", iar Anca Dragu a adunat 25 de voturi favorabile.

+++

USR atacă la CCR revocarea Ancăi Dragu

Senatorii USR au votat împotriva procedurii de demitere a Ancăi Dragu, pe care o consideră un abuz de putere al noii coaliții PSD-PNL-UDMR. Astfel, senatorii USR au anunțat că vor ataca decizia la CCR.