Coaliția PSD-PNL s-a reunit luni dimineață în ședință la Palatul Victoria pentru a decide soarta medicului-candidt la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu. Mult după mizeul nopții, decizia a fost luată.

UPDATE

PSD merge la Primăria Capitalei cu Gabriela Firea, în timp ce PNL merge cu Sebastian Burduja, susțin surse politice. Doctorul Cătălin Cîrstoiu a fost eliminat din joc.

+++

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a declarat luni că, din punctul de vedere al liberalilor, medicul Cătălin Cîrstoiu are o foarte bună reputație ca manager și medic și asta nu i-o poate lua nimeni, iar indiferent de presupuneri, că se va schimba această candidatură, indiferent de atacuri, scenarii sau fitile, el este cel care în acest moment are și candidatura și anvergura să conducă și să înțeleagă Bucureștiul.

”Nu s-a anunțat absolut nimic, există o decizie, din punctul nostru de vedere domnul Cîrstoiu are o foarte bună reputație ca manager și medic, asta nu i-o poate lua nimeni și indiferent de presupuneri, că se va schimba această candidatură, indiferent de atacuri, scenarii sau fitile, el este cel care în acest moment are și candidatura și anvergura să conducă și să înțeleagă acest oraș”, a declarat Ionuț Stroe la Prima News, citat de news.ro.

Ionuț Stroe a ținut să precizeze că ”în momentul de față există doar o analiză pe care atât PNL, cât și PSD o fac.

"Este absolut normal să facem acest lucru”, a mai spus Stroe, precizând că discursul medicului Cîrstoiu din conferința de presă i s-a părut ”coerent și onest” în legătură cu acuzațiile care i se aduc privind incompatibilitatea.

”Nu facem și nu desfacem candidaturi la televizor. Există o situație dată la acest moment, ne dorim să avem și să fructificăm .(...) acest avantaj transformat în oportunitate al forței politice pe care o avem în momentul de față. Noi, liberalii și social-democrații, avem forța de a atinge peste 50% din opțiunile oamenilor din București și în mod evident dorim să transferăm acest suport și candidatului nostru”, a arătat Stroe.

+++

Cătălin Cîrstoiu a ajuns și el la Palatul Victoria, unde discută cu Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă.

+++

După aproape 8 ore, liderii PSD-PNL dezbat încă soarta candidatului la Primăria Capitalei.

+++

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a spus la Digi24 că lupta pentru Primăria Capitalei s-a polarizat între el și Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 5, în lipsa unui candidat viabil PSD-PNL. Dacă medicul Cătălin Cîrstoiu va fi retras, va fi foarte greu pentru oricine să intre pe ultima sută în campania electorală.

„Pentru moment eu nu am informația oficială că domnul Cîrstoiu este retras însă, în orice caz, această delimitare pe care au avut-o ambele partide față de candidatul propus în urmă cu o lună este ceva neserios. Oricine își dă seama cât de complicat este orașul ăsta, cu probleme care vin din trecut, nerezolvate, lipsă de investiții, și este o misiune foarte grea pentru oricine, oricâte competențe manageriale ar avea, să facă un proiect pentru București în 7 săptămâni”, a spus Nicușor Dan.

În lipsa unui candidat viabil din partea PSD PNL, ultimele sondaje arată că lupta s-a polarizat deja între primii doi clasați, Cristian Popescu Piedone și el.

„Este foarte greu pentru oricine să intre pe ultima sută de metri în această campanie, pleacă cu un handicap foarte foarte mare”, a explicat el. 

În aceste condiții, Dan a vorbit despre reticența potențialilor candidați din ambele partide să mai intre în cursă în acest moment.

„În condițiile în care Piedone rămâne în cursă, orice candidat PSD își va împărți voturile cu el. Cu Gabriela Firea mi-ar fi plăcut să am o dezbatere, pentru că putem să comparăm ce a făcut domnia sa în patru ani și jumătate cu ce am făcut eu în trei ani și jumătate”, a mai spus Nicușor Dan.

+++

Pentru că nu reușesc să ajungă la un numitor comun, liderii Coaliției au luat o pauză din ședința care durează de circa cinci ore.

+++

PSD și PNL înclină să-l retragă din cursă pe Cătălin Cîrstoiu. Păstrarea lui în competiție, dar și retragerea lui pun Alianță într-o situație dificilă, potrivit unor surse politice. Problemele de incompatibilitate ale medicului, relatate pe larg de presă, înseamnă un scor scăzut pentru candidat la alegeri. Sondajele oricum îl clasau pe locul trei, cu mult sub Nicușor Dan și Cristian Popescu Piedone.

Timpul scurt până la alegerile propriu-zise pun Coaliția într-o cursă contracronometru pentru a "scoate din joben" un nume care ar avea șanse de câștig.

Medicul nu a fost invitat la ședința a cărei temă centrală de discuție a fost chiar el, dar i s-a transmis că decizia pe care o vor lua Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă îi va fi comunicată ulterior. 

Până acum, acesta a avut o campanie "șubredă", marcată de aroganțe și exces de zel, iar liderii Coaliției s-au ferit să-l însoțească la evenimente electorale prin București.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a declarat luni, la Parlament, că șansele ca medicul să mai rămâne candidat la Primăria Capitalei sunt "egale și într-o direcție, și în cealaltă", dar crede că, în mare măsură, este decizia lui Cîrstoiu, "având în vedere presiunea uriașă la care a fost supus și lucruri care pentru cineva care nu e din zona politică sunt foarte greu de dus".

"Din păcate, dacă se va ajunge la concluzia ca domnul Cîrstoiu să nu mai meargă înainte și cred că decizia trebuie să îi aparțină, vom pierde un foarte bun om care ar fi decis să lase o carieră prodigioasă și să intre în politică. Ne plângem la tot pasul că nu avem oameni de calitate în politică, iar când vin constatăm că avem o problemă că un pacient a mers dintr-o parte în alta, uitând de niște zeci de milioane date fără lictație, de amenzi plătite din banii primăriei, în loc să le plătească primarul, de o urmărită penal la Sectorul 1", a explicat Romașcanu.

Cătălin Cîrstoiu a ieșit în mult așteptata conferința de presă, marcată de văicăreli și victimizări

Mai mult pe EurActiv »