PSD solicită președintelui Klaus Iohannis să ''își întrerupă concediul'' pentru a interveni în ''scandalul "Cîțugate" referitor la utilizarea resurselor umane și financiare ale Guvernului în campania electorală a premierului pentru șefia PNL.

"Având în vedere că această acțiune se circumscrie infracțiunii de corupție prevăzută la art. 13 din Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, lipsa unei reacții din partea președintelui Iohannis, care a girat personal Guvernul Cîțu, îl face complice la această culpă morală și legală și îi anulează discursul său anterior prin care condamna public corupția la nivel înalt", precizează, într-un comunicat, PSD, adăugând că e evident că premierul a cunoscut conținutul punctajului politic enunțat sub sigla Cancelariei sale și a aprobat transmiterea către liderii politici ai PNL.

"Logica elementară spune că, dacă numele premierului și antetul Guvernului ar fi fost folosite fără știrea sa în scop politic, reacția firească ar fi fost de a dispune o acțiune de control intern pentru identificarea și sancționarea persoanelor responsabile", susțin social-democrații.

PSD se referă la scandalul creat după apariția în HotNews.ro a unui document cu antetul Guvernului, cancelaria prim-ministrului, care stabilește direcțiile de comunicare pentru campania internă privind șefia PNL. Documentul apare că a fost creat de Mioara Costin, fostă jurnalistă la Realitatea Plus, în prezent consilieră de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului.

Guvernul și premierul nu au negat existența documentului, dar explicațiile sunt neconvingătoare.

”Cine spune că este un document al Guvernului să demonstreze că este un document real. Dacă este nevoie, vom face verificări. Am spus în general că văd multe probleme, soluții. Nu știu ce conține acel document. Eu nu am văzut acel document, nu mi-a fost adus mie (...) Eu îmi aduc aminte că au fost alte documente despre care spuneau că sunt înregistrate la guvern, dar nu le-am găsit. Eu înțeleg că și domnul Orban și domnul Teodorovici au avut acel document. Să vină să demonstreze că este un document real. Acest document nu a ajuns la guvern, pe masa mea, nu a fost semnat", a declarat marți premierul Florin Cîțu.

În briefingul de presă de miercuri, prim-ministrul a răspuns la fel de ezitant în legătură cu acest subiect, întrebările jurnaliștilor determinându-l să termine rapid conferința.

Întrebat dacă a verificat dacă documentul real sau nu, premierul a evitat răspunsul:

"Reporter: Bună ziua! Eu voiam să vă întreb, domnule premier, având în vedere scandalul care a apărut ieri, în presă, legat de acel document care s-a scurs de la Cancelaria dvs, dacă v-ați lămurit și dacă documentul este real și, în cazul în care este real, dacă vor fi luate ceva măsuri.

Florin Cîțu: Am spus și ieri, o spun și astăzi, eu nu pot să comentez decât pe baza unor documente oficiale. Din punctul meu de vedere, document oficial înseamnă înregistrat, cu semnături ș.a.m.d..

Reporter: Documentul avea antetul Guvernului și era semnat.

Florin Cîțu: Repet ceea ce am spus mai devreme: documente oficiale, din punctul meu de vedere, înseamnă documente înregistrate, documente care au trecut printr-o anumită procedură. Acestea sunt documente oficiale. Nu pot să comentez documentele...

Reporter: Dar ați verificat măcar dacă e real sau nu?

Florin Cîțu: Repet răspunsul meu...

Reporter: Ar trebui organele statului să se sesizeze pentru a verifica? Pentru că vorbim de un document la guvern, nu oricine poate folosi antentul Guvernului, domnule premier.

Florin Cîțu: Vă mulțumesc.

...

Reporter: Revin cu subiectul documentului cu antetul Guvernului. Folosirea de resurse publice pentru partid este ilegală. Ați cerut dovezi, ați spus că nu veți tolera așa ceva, dar că doriți o dovadă. Documentul, care a ajuns în mai multe media, are la proprietăți numele Mioarei Costin, care este consilier de stat, apare acolo și Dana Păcurar, aici de față. Spuneți-ne, vă rog, sunt totuși niște dovezi definitive că acest document a existat și în ce măsură se manifestă intoleranța dumneavoastră? Cine a luat decizia privind această comunicare cu antetul Guvernului?

Florin Cîțu: Eu, din funcția de premier, pot să comentez doar pe documente oficiale. Ceea ce înțeleg eu că e un document oficial este un document care a fost înregistrat, care a fost prezentat. Niciodată un astfel de document nu a fost înregistrat sau mi-a fost mie prezentat în niciun moment. Despre documente care apar în presă sau hârtii, că nu știu dacă sunt documente, fițuici...

Reporter: Dar ați vorbit cu consilierele dumneavoastră?

Florin Cîțu: O secundă, dați-mi voie să răspund: documente care apar în presă, fițuici sau documente editabile care apar în presă, nu pot să comentez. Eu pot să comentez doar pe documente oficiale. Vă mulțumesc.

Reporter: Ați vorbit cu consilierele dumneavoastră pe această temă? Veți lua măsuri...

Florin Cîțu: Vă mulțumesc, o întrebare. Mulțumesc.

Reporter: Aș continua, totuși, pentru că e vorba de o semnătură electronică care atestă veridicitatea documentului. Înțelegem că n-a fost înregistrat la Cancelarie, înțelegem că n-a fost înregistrat în Guvern, ne-ați explicat și ieri, dar este redactat de un consilier de stat din Guvern cu scop politic.

Florin Cîțu: Eu cred că noi înțelegem diferit semnătură electronică, ce înseamnă semnătură electronică. În Guvern nu avem semnătură electronică, în acest moment, deci asta este un lucru diferit de ceea ce se întâmplă...

Reporter: Autorul documentului, la asta mă refeream.Florin Cîțu: Mulțumesc.Reporter: Întrebarea legată de ceea ce...

Florin Cîțu: Vă mulțumesc. A fost o întrebare, mulțumesc mult de tot. Domnul ministru Cseke!" (Sursa: www.gov.ro)