Istoricul Radu Ioanid va fi noul ambasador al României în Israel, potrivit unui anunț făcut de președintele Klaus Iohannis.

"Această chesiune a fost în atenția mea tot timpul și pot să vă spun astăzi că intenționez să îl promovez în această poziție pe domnul Radu Ioanid, care va intra în procedurile diplomatice poate deja în această săptămână. Sperăm ca la începutul anului să avem deja ambasador al nostru în Israel", a spus Klaus Iohannis, întrebat când va lua o decizie cu pivire la numirea unui ambasador în Israel.

Radu Ioanid este istoric și filozof de origine evreiască, originar din România și stabilit in Statele Unite ale Americii. Din decembrie 1990 până în septembrie 2000 a deținut diverse funcții manageriale și de cercetare la Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington.

A fost vicepreședinte al Comisiei Internaționale pentru Studiul Holocaustului în România, prezidate de Elie Wiesel, în perioada octombrie 2003-2004.

Din septembrie 2000 este director al "International Archival Programs Division" din cadrul Muzeului Holocaustului din Washington.

+++

Ultimul ambasador al României în Israel a fost Andreea Păstîrnac, în 2014. Ulterior, aceasta a fost ministru pentru Românii de Pretutindeni în Guvernul condus de Mihai Tudose, consilier de stat al premierului Viorica Dăncilă, iar pe 12 iulie a fost numită ambasador al României în Belgia.