Camera Deputaților a respins, miercuri, arestarea Elenei Udrea, dar a aprobat cererile de reținere și urmărire penală. Deputatul a acuzat o luptă pentru preluarea puterii dusă de oameni din serviciile secrete, instituții de forță și justiție.

Deputații au aprobat începerea urmăririi penale, cu 193 de voturi „pentru” și 107 „împotrivă”.  

Votul a fost secret cu bile.

Cum pentru cererea de încuviințare a reținerii și a arestării preventive s-a votat separat dar în paralel, unii parlamentari au introdus mai multe bile în aceeași urnă, fiind luată decizia de a se renumăra voturile.

Inițial, cererea de încuviințare a reținerii a fost respinsă, dar, după renumărare, a fost aprobată. 

Elena Udrea s-a adresat deputaților, înainte de vot, susținând că este ținta unui sistem care vrea să acapareze puterea.

"Cazul Elena Udrea este doar forma cea mai acută a unei lupte pentru preluarea puterii. E o acțiune bine organizată care urmărește un plan bine gândit încă din timpul celui de-al doilea mandat al președintelui Traian Băsescu și care țintește acapararea și exercitarea puterii de către un sistem format din reprezentați ai serviciilor secrete, ai instituțiilor de forță ale statului și ai justiției", a afirmat Udrea, în plenul Camerei.

"Perdeaua de fum din ce în ce mai transparentă care ascunde această acțiune a sistemului o reprezintă lupta anticorupție – un demers genial ales pentru că are suportul popular", a spus Udrea, adăugând că în România orice demers anticorupție este "susținut în mod firesc, chiar dacă ar putea duce la suprimarea democrației".

Deputatul a susținut că "scopul țintit" al procurorilor este de a o reduce la tăcere pentru că, după ce a fost scoasă din pușcărie, n-a ascultat și nu a tăcut.

Elena Udrea a acuzat sistemul că încearcă schimbarea actualei puteri prin folosirea procurorilor.

"Suntem singura țară din Uniunea Europeană unde primul-ministru a fost pus sub acuzare, nu contest motivele acuzării (...) dar punerea sub acuzare a primului ministru în timpul exercitării funcției pentru fapte vechi de șapte, opt ani (...) arată că justiția în general și DNA în special se amestectă în lupta politică, sacrificând chiar imaginea României", a afirmat Elena Udrea, explicând că se încearcă schimbarea Guvernului Ponta și a președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, prin folosirea procurorilor.

Ea i-a avertizat pe cei din opoziție că "mâine li se va întâmpla la fel, când sistemul va considera că nu sunt suficient de obedienți și că trebuie schimbați".

Deputații vor vota, separat, solicitarea privind începerea urmăririi penale și cererile de încuviințare a reținerii și arestării preventive.

Comisia juridică a Camerei a avizat, vineri, cererea DNA pentru începerea urmăririi penale a Elenei Udrea, dar a respins cererile privind încuviințarea reținerii și arestării preventive. Acestea au fost respinse întrucât nu au întrunit numărul de voturi necesar pentru aviz.