Dictatorul Kim Jong Un are nevoie de bani, prin urmare a trimis zeci de mii de nord-coreeni la muncă forțată în străinătate. Veniturile generale de aceștia: în jur de două miliarde de euro anual, potrivit ONU.

Peste 50.000 de cetățeni nord-coreeni lucrează în străinătate sub supravegherea atentă a autorităților de la Phenian, care le confiscă o mare parte din venituri, a declarat Marzuki Darusman, raportor special al ONU pentru drepturile omului în Coreea de Nord.

Cetățenii nord-coreeni muncesc în condiții de sclavie modernă, în jur de 20 de ore pe zi, fără a avea hrană suficientă și fiind constant sub supraveghere. Numărul lor a crescut în ultimii ani, potrivit raportului realizat de Darusman, care apreciază că fenomenul are legătură cu înrăutățirea situației financiare și economice din Coreea de Nord.

Complicitatea firmelor străine

Cei mai mulți sunt în China și Rusia, dar sunt și câțiva care lucrează în țări din Asia, Orientul Mijlociu, Africa și Europa, una dintre țările menționate în raport fiind Polonia, potrivit Spiegel online.

Nord-coreenii lucrează în minerit, construcții sau industria textilă, iar contractele lor sunt negociate de către regimul de la Phenian, care încasează și cea mai mare parte a salariilor lor. În acest fel, autoritățile reușesc să obțină anual în jur de două miliarde de euro.

Potrivit raportului ONU, un muncitor rămâne astfel cu circa 130 de euro pe lună, pentru care muncește până la 20 de ore zilnic și are doar două zile libere pe lună. Iar mulți nu primesc suficientă hrană.

Raportorul special al Națiunilor Unite avertizează firmele care angajează nord-coreeni că devin "complice la un sistem inacceptabil de muncă forțată”.

CNN relata, în luna mai, cazul unui bărbat nord-corean angajat la o firmă de construcții din Kuweit, care nu își primise salariul de cinci luni. Acesta a reușit să scape de sub supraveghere și să ajungă la Ambasada Coreii de Sud, unde a cerut azil.

Rim Il a povestit că muncitorii dormeau într-o școală abandonată, păzită foarte bine, iar în singura lor seară liberă erau obligați să urmărească documentare despre liderul nord-corean. 

Mărturiile lui converg cu cele ale altor nord-coreeni care au putut "să evadeze”.

Prin această metodă, regimul încearcă să ocolească sancțiunile impuse de ONU, făcând rost de valută.

Raportul arată că cei mai mulți bani obținuți din munca forțată sunt folosiți pentru programul nuclear și militar al Coreii de Nord. De ei profită însă și un cerc restrâns al elitei de la Phenian.

Un oficial guvernamental din Coreea de Sud a declarat, anul acesta, pentru CNN că, de fapt, numărul nord-coreenilor forțați să muncească în afara țării în beneficiul autorităților ar ajunge la 100.000.