Peste 250 din cele 390 de pagini ale tezei de doctorat a ministrului de Interne,Petre Tobă,sunt copiate ad litteram din lucrări de specialitate sau din referate de pe internet,arată jurnalista Emilia Șercan,într-o investigație publicată de Pressone.

Ministrul a copiat pagini întregi fără utilizarea ghilimelelor și fără a respecta normele naționale și internaționale de citare în opere științifice.

”Paginile copiate provin din surse multiple: cărți de specialitate, cursuri universitare, referate disponibile pe diverse site-uri. Din acest motiv, teza nu are vreo unitate conceptuală, iar lectura ei dă senzația că singurul scop al autorului a fost de a umple cât mai multe pagini”, notează jurnalista de investigație Emilia Șercan.

Titlul tezei prin care Petre Tobă a devenit doctor în Științe Militare este "Poliția Română – forță de stabilitate și securitate. Optimizarea managementului cooperării internaționale în vederea combaterii amenințărilor neconvenționale", coordonator fiind chestorul general de Poliție (r) Anghel Andreescu.

”Introducerea începe identic cu teza de doctorat a comisarului de poliție Ionel Tucmuruz, care a avut același coordonator de doctorat. Atât în teza lui Tobă, cât și în cea a lui Tucmuruz apar o serie de autori care sunt indicați la subsol prin «op.cit.», adică operă citată anterior. Însă niciunul dintre aceștia nu este menționat în lucrările lui Tobă și a lui Tucmuruz anterior citării sale prin "op.cit.", se arată în materialul Pressone.ro.

”Mai mult, Tobă include doi autori faimoși – Joseph Stiglitz și Barry Buzan – la litera A a bibliografiei finale, trecând înaintea numelor lor particula Apud, care în regulile academice de citare înseamnă «după» sau «după cum apare la». De altfel, Tobă i-a inclus în bibliografie pe toți autorii care se regăsesc în notele de subsol. Pe cei doi de mai sus însă, i-a trecut la litera A, cu «Apud» înaintea numelui, crezând, probabil, că Apud ar fi numele de familie: Apud Stiglitz Joseph și Apud Barry Buzan”, dezvăluie Emilia Șercan.

Contactat pentru a comenta dezvăluirile, Petre Tobă a respins ideea că ar fi plagiat: "Credeți-mă, și vă afirm cu toată buna credință, că am încercat prin cercetare să aducă o îmbunătățire unei structuri din Poliție, iar după aceea am transpus în practică, având șansa să devin șeful IGPR. Este o lucrare făcută cu bună-credință, cum am crezut eu că e mai bine pentru a putea aplica pe structura respectivă".

Citește toată investigația pe Pressone.ro.