Omul de afaceri Adrian Sârbu a fost chemat la DNA în dosarul creditelor preferențiale acordate de BRD pentru VIP-uri. Și Sorin Roșca Stănescu a ajuns joi în fața procurorilor în acest dosar.

Procurorii DNA au preluat de la DIICOT dosarul creditelor de zeci de milioane de euro acordate de BRD unor VIP-uri.

În acest dosar, omul de afaceri Remus Truică (fostul șef de cabinet al premierului Adrian Năstase, n.r.) este acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, înșelăciune, instigare la abuz în serviciu și spălare de bani. Procurorii susțin că, în complicitate cu funcționari ai BRD, ar fi prejudiciat banca cu peste 35 milioane de euro.

Creditele ar fi fost luate fraudulos prin interpuși, persoane fizice sau firme aflate sub controlul direct al lui Truică, banii fiind ulterior depuși în conturi din străinătate.

În același dosar sunt implicate însă și alte nume sonore. Elena Udrea, Adrian Sârbu, Sorin Roșca Stănescu sunt și ei anchetați în acest dosar pentru înșelăciune și spălare de bani. Sârbu ar fi adus băncii un prejudiciu de patru milioane de dolari, iar Roșca Stănescu de trei milioane de euro.

Elena Udrea ar fi luat un credit de trei milioane de euro pe care l-ar fi înstrăinat și ulterior a devenit neperformant.Și mai mulți angajați ai BRD sunt anchetați în acest caz.

Anchetat și în dosarul „Mediafax Grup”

Adrian Sârbu este cercetat și de Parchetul General sub acuzațiile de instigare la evaziune fiscală, spălare de bani și instigare la delapidare în dosarul Mediafax Grup. De altfel, Sârbu a și fost arestat în această speță la începutul lunii februarie 2015.

Conform procurorilor, Adrian Sârbu i-ar fi instigat pe angajații săi în funcții de conducere în firmele controlate de omul de afaceri să comită infracțiuni. „Au folosit o schemă infracțională în scopul sustragerii de la plata către bugetul general consolidat al statului a taxelor și impozitelor, schemă în care au fost interpuse mai multe societăți comerciale care au derulat operațiuni fictive, în intervalul 2011 - 2014, în relația cu beneficiarii drepturilor de autor derulate de societățile din grupul MEDIAFAX (S.C. MEDIAFAX GRUP S.A., S.C. MEDIAFAX S.A., S.C. APROPO MEDIA S.R.L.)".

Procurorii reclamă în acest dosar un prejudiciu de 16,8 milioane de lei.

În urmă cu doar o zi, pe 13 ianuarie, Adrian Sârbu s-a confruntat cu o problemă importantă și în afaceri. Zeci de angajați ai agenției de presă MEDIAFAX și-au dat miercuri demisia și, conform mai multor informații vehiculate în ultimele zile, pregătesc un proiect editorial concurent.