Guvernul a lansat platforma maisimplu.gov.ro, cunoscută sub numele de Comisia de tăiat hârtii. Cum va funcționa inițiativa de debirocratizare a instituțiilor de stat?

Începând de miercuri, cetățenii sunt invitați să trimită propuneri prin intermediul platformei online maisimplu.gov.ro. Propunerile sunt strânse și centralizate de Cancelaria primului ministru și de Ministerul pentru Dialog Social, apoi vor fi înaintate spre rezolvare instituțiilor vizate.

Peste două săptămâni, un task force pentru debirocratizare va fi convocat de Cancelaria premierului, iar instituțiile vor prezenta propuneri de soluții. Dacă soluția e de competența ministerului sau a guvernului, se va adopta pe loc, dar în cazul în care e nevoie de modificări de legi, atunci variantele se iau în discuție și, probabil, vor fi înaintate Parlamentului.

Dacă instituțiile vizate au obiecții, atunci decizia finală aparține premierului. „Practic, primul ministru devine arbitru între instituțiile statului și cetățeni”, a spus Cristian Ghinea, consilier al lui Dacian Cioloș, pentru EurActiv.ro.

Platforma și mecanismul vor functiona atât timp cât vor fi primite propuneri de la cetățeni, adică nu are o durată de viață determinată.

„Astăzi (n.r. - miercuri) lansăm platforma a ceea ce am numit noi Comisia de tăiat hârtii, platforma online care va trebui să ne ajute să identificăm acele lucruri în funcționarea administrației care să ducă la o debirocratizare în relația cu cetățenii mai ales (…) invităm contribuabilii, cetățenii să ne împărtășească din experiența lor în relația cu administrația și care documente sau care tipuri de dosare pe care trebuie să le depună la administrație li se par complicate și ar putea fi simplificate”, a anunțat premierul la începutul ședinței de guvern.

Cioloș a spus că au fost identificate „cazuri absurde”, precum cel al mamelor care au născut și trebuie să depună dosare diferite conținând „cam aceleași tipuri de documente” pentru obținerea unor drepturi legale. 

„Am identificat chiar câteva cazuri, aș spune absurde, care se perpetuează în administrație. De exemplu, mamele care tocmai au născut trebuie să depună trei dosare cu, de multe ori, cam aceleași tipuri de documente: unul pentru indemnizația de creștere a copilului, altul pentru alocația de stat și un altul pentru stimulentul de reinserție. Aceste trei dosare conțin cam aceleași documente și trebuie să se plimbe de multe ori la aceleași instituții cu trei hârtii în copii diferite. E un caz unde putem simplifica lucrurile cu depunerea unui singur dosar, în așa fel încât administrația să poată să trateze toate cele trei tipuri de indemnizații”, a spus Cioloș.

Situații similare sunt reprezentate de șomerii care trebuie să aducă hârtii că nu au venituri sau cele două milioane de caziere eliberate anual, deși instituțiile ar putea lua informațiile una de la cealaltă, a punctat Cristian Ghinea, într-o postare pe Facebook.