Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a făcut câteva declarații care nu i-au încântat deloc pe bucureșteni: nu mai vrea ca străzile din centrul Capitalei și, implicit, traficul, să fie blocate cu activități de weekend.

Potrivit lui Firea, în unele Capitală sunt organizate foarte multe evenimente care blochează traficul. Spre exemplu, susține primarul, în Piața Constituției sunt organizate evenimente care paralizează centrul orașului, asta, în timp ce există multe zone neexploatate sau chiar terenuri virane unde pot fi organizate evenimente, spre exemplu Arena Națională, Romexpo sau parcuri.Așadar, a găsit câteva soluții pentru reducerea traficului din Capitală: nu mai acordă pentru moment autorizații pentru organizarea de evenimente.

După ce și-a pus bucureștenii în cap, printre care pe ministrul Culturii, Corina Șuteu sau pe Clotilde Armand, luni, Gabriela Firea a ținut să revină cu precizări, susținând că a fost prost înțeleasă.

Primarul Bucureștiului a precizat că în alte capitale europene marile artere nu sunt blocate pentru organizarea unor evenimente, însă pare să fi făcut o gafă în ceea ce privește organizarea evenimentelor organizate în Piața Constituției.

Chiria pentru Piața Constituției este una modică, "cea mai mică din Europa, de pe mapamond" - 1.600 de euro pe zi, spune Gabriela Firea care pare să fie deranjată de acest lucru. Pe Arena Națională chiriile sunt între 5.000 de euro și 15.000 de euro.

Firea susține că Bucureștiul trebuie să fie viu cu foarte multe evenimente culturale, sportive sau sociale, dar în locații potrivite, centrale, accesibile.

De altfel, vorbind de aceste evenimente și locații potrivite, se pare că Primăria Capitalei vrea să amenajeze un circuit turistic pe lacurile Floreasca și Tei din București, cu bărcuțe, caiace și hidrobiciclete pentru agrement, dar și cu echipamente de sport extrem pe apă.

Acestea au o valoare totală de 1,8 milioane lei și au fost cumpărate de la o firmă din Voluntari care până acum distribuia cornuri expirate și mere în școli, precum și de produse alimentare la mai multe spitale din Bucuresti.

Culmea este că firma respectivă, Astra București & Co Prod SRL, pare a fi o firmă-fantomă, a cărei sedii sunt de negăsit, deși a avut, în ultimii ani, zeci de contracte cu statul, care are doar doi angajați care sunt și deținătorii firmei, iar acționarul majoritar și administratorul se numește Adriana Pandele.

Contactată de EurActiv.ro, Adriana Pandele a negat, însă, orice legătură de rudenie cu primarul orașului Voluntari, Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea, noul primar al Capitalei.

Chiar și așa, firma Adrianei Pandele nu pare a fi specializată în sporturi extreme și echipamente, așa cum este recomandat în cazul achizițiilor periculoase făcute de Primărie.

Luni, în politică, s-au luat decizii importante. PNL a decis că partidul nu va face o alianță cu UNPR, așa cum a fost speculat. Liberalii vor merge, așadar, singuri la alegerile parlamentare din toamnă, pentru că PNL este singurul partid de dreapta din România care poate câștiga alegerile fără o alianță, cu alt partid sau o structură politică, spune Alina Gorghiu.

Tot cu partidele s-a întâlnit și președintele Klaus Iohannis pentru a le propune elaborarea unui proiect de țară postaderare. Documentul, asumat de toți liderii politici, va stabili locul și nivelul de ambiție al României în UE.

Președintele Klaus Iohannis susține că liderii politici trebuie să identifice "soluțiile pentru a poziționa România cât se poate mai bine", în contextul creat la nivel european după decizia britanicilor de a părăsi Uniunea Europeană.

Iar, pe plan extern, știrile vin tot în contextul Brexitului. Nigel Farage a anunțat că demisionează de la conducerea formațiunii UKIP, prin care a construit votul favorabil ieșirii Marii Britanii din UE, asta, deși în urmă cu o săptămână declara că nu va demisiona până ce Brexitul nu se va produce.

"În timpul campaniei pentru referendum am spus că vreau să-mi iau țara înapoi. Acum vreau să-mi iau viața înapoi și asta se va întâmpla chiar acum", a susținut Farage.

Deși a spus că nu se va mai răzgândi, așa cum a făcut-o după alegerile generale din 2015 când s-a întors la conducerea UKIP, Farage a rămas, totuși, în continuare membru al Parlamentului European.

Recomandare de lectură din partea redacției. Mai multe despre Nigel Farage, individul bombastic din club care a schimbat istoria Marii Britanii, scriu cei de la Washington Post.