"Discursul meu e simplu. Sunt Theresa May și cred că sunt cea mai bună persoană pentru a conduce această țară". Așa și-a lansat noul premier al Marii Britanii candidatura pentru fotoliul de leader al Partidului Conservator și al Guvernului.

Theresa May devine, miercuri, noul șef al Partidului Conservator (Tory) și cea de-a doua femeie prim-ministru a Marii Britanii. Însă, în comparație cu mulți foști premieri britanici, May va fi cea care va rămâne în istoria politică ca fiind leaderul care a condus țara prin una dintre cele mai tulburate perioade politice. Brexitul.

Theresa May este membru al Parlamentului britanic din 1997, iar de șase ani ocupă postul de Ministru de Interne, fiind cea mai longevivă persoană pe acest post din ultimii 50 de ani.

Noul premier, care și-a început cariera la Banca Angliei, a ocupat, între 1999 și 2010, moment în care a preluat Ministerul de Interne, diverse posturi în "cabinetele din umbră" ale Partidului Conservator.

În portofoliul ei se regăsesc poziții de secretar de stat pentru Educație și Ocuparea forței de muncă, secretar de stat pentru Muncă și Pensii sau lider al Camerei Comunelor. May a fost prima femeie secretar general al Partidului Conservator, pentru Transporturi, și a ocupat, de asemenea, funcția de ministru al Femeilor și Egalității între 2010 și 2012.

Numirea pentru scaunul de ministru al Afacerilor Interne a venit în mai 2010. Prin această funcție s-a implicat în combaterea criminalității, securizarea frontierelor și reducerea imigrației.

Theresa May a urcat, astfel, în topul celor mai favoriți parlamentari din Partidul Conservator, iar acest lucru s-a văzut atunci când s-a dat startul în cursa pentru Tory și Guvern.

Ministrul de Interne a câștigat ambele tururi în care colegii conservatori au trebuit să-și voteze favoritul pentru poziția de leader. May i-a învins, în primul tur, pe Andrea Leadsom, ministrul Energiei, și pe Michael Gove, obținând 165 de voturi din 330, iar în al doilea a învins-o pe Leadsom, după ce a obținut susținerea a 199 de conservatori.

De altfel, Andrea Leadsom s-a și retras, luni, din cursa pentru conducerea Partidului Conservator și, implicit, pentru funcția de premier lăsându-i, astfel, cale liberă favoritei, Theresa May.

Tot luni, May a fost numită și leaderul Tory, urmând ca miercuri să devină noul premier, odată cu demisia, oficială, a lui David Cameron.

"Nu va exista nicio încercare de a rămâne în interiorul UE, nicio tentativă de a reveni pe ușa din spate, niciun al doilea referendum. Brexit înseamnă Brexit și vom face din el un succes", a asigurat May.  

Theresa May va respecta decizia britanicilor și le va oferi Brexitul. Asta, deși, în timpul campaniei pentru referendum, chiar dacă a fost eurosceptică, a rămas fidelă premierului și a apărat rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană. În plus, a reușit să se implice cât mai puțin în campanie, lăsând imaginea unei figuri neutre.