Secția pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii încearcă să echilibreze balanța în ceea ce privește numirea și revocarea procurorilor șefi.

UPDATE „Legile au fost deja adoptate!”, a replicat Tudorel Toader.

***** Textul inițial

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis sesizarea ministrului Tudorel Toader și a lui Florin Iordache, omul orchestră în comisia ce mutilează legislația penală și legile justiției.

Procurorii din CSM vin cu propunerea de modificare legii statutul judecătorilor și procurorilor în legătură cu procedura de numire și, respectiv, de revocare din cele mai înalte funcții de conducere în cadrul Ministerului Public.

Pe scurt, CSM propune ca forul să fie cel care propune procurorii șefi, cu avizul ministrului Justiției, iar semnarea actului să fie făcut de președintele României.

O a doua variantă ar fi ca propunerea să vină de la mnistrul Justiției, dar avizul CSM să nu mai fie consultativ ci obligatoriu.

Prima variantă:

„Art. 54.- (1) Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prim-adjunctul și adjunctul acestuia, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, adjuncții acestuia, procurorii șefi de secție ai acestor parchete, precum și procurorul șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și adjuncții acestuia sunt numiți de Președintele României, la propunerea Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, cu avizul ministrului justiției, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.



(4) Revocarea procurorilor din funcțiile de conducere prevăzute la alin. (1) se face de către Președintele României, la propunerea Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, cu avizul ministrului justiției. Secția pentru procurori se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție ori a procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție ori al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, pentru motivele prevăzute la art. 51 alin. (2) care se aplică în mod corespunzător.”


Varianta a doua:

„Art. 54.- (1) Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prim-adjunctul și adjunctul acestuia, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, adjuncții acestuia, procurorii șefi de secție ai acestor parchete, precum și procurorul șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și adjuncții acestuia sunt numiți de Președintele României, la propunerea ministrului justiției, cu avizul conform al Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

(4) Revocarea procurorilor din funcțiile de conducere prevăzute la alin. (1) se face de către Președintele României, la propunerea ministrului justiției, care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție ori a procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție ori al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, cu avizul conform al Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, pentru motivele prevăzute la art. 51 alin. (2) care se aplică în mod corespunzător.

„În ambele cazuri, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii consideră că modificarea legislativă propusă asigură consolidarea rolului pe care însăși Legea fundamentală îl atribuie Consiliului Superior al Magistraturii prin dispozițiile art. 133 alin. (1) din Constituția României”, se arată într-un comunicat al Secției pentru procurori.

Propunerile procurorilor din CSM vin în contextul în care Curtea Constituțională a emis o decizie controversată prin care transformă președintele țării în simplu semnatar, iar ministrul Justiției cu puteri depline asupra numirii sau revocării procurorilor șefi.