Președintele Comitetului Economic și Social European a explicat vineri, la București, că în opinia sa nu există niciun motiv pentru a exclude România și Bulgaria din Spațiul Schengen

Acest mecanism este pus la indoială de cetățenii europeni din cauza disfunctionalităților sale interne, care au ieșit în evidență cu ocazia atentatelor de la Paris, unde teroristii erau cetățeni din interior. „Problemele reale sunt altele, trebuie intarit spatiul Schengen prin cooperarea fortelor de politie din statele membre si este necesara o adevarata politica comuna a imigratiei. Argumentele folosite de politicienii din unele țări pentru excluderea României și Bulgariei sunt mai degrabă populiste”, a declarat Malosse.

Mai multe declaratii ale Presedintelui Comitetului Economic si Social European despre spatiul Schengen, problema coruptiei din Romania vizavi de finantarile prin Planul Juncker sau negocierile in cadrul Parteneriatului Transatlantic, in interviul acordat EurActiv.ro

EurActiv.ro: Ați avut discuții în ultimele zile în România cu părțile relevante pentru dialogul social. La nivel european, Comitetul Economic și Social are un rol foarte important. În mod similiar, ar trebui să existe dialog social și în România, ceea ce nu se întâmplă, la acest moment. Cum comentați?

Henri Malosse: Acest dialog tocmai demarează (n.r. în România). Prima întâlnire a Consiliului Național Tripartit a fost miercuri și a fost una de succes pentru că Guvernul și partenerii sociali au agreat asupra regulilor și procedurilor, deși a fost puțin complicat este un început, am fost aici ca să încurajez acest dialog. Îl încurajez pe Primul Ministru să grăbească procesul de a stabili un Consiliu Economic și Social real, așa cum este prevăzut în Constituție. Văd niște factori încurajatori deși avem nevoie de mai multă cultură a dialogului, a respectului reciproc, dar sunt încrezător că acest lucru se va întâmpla. 

EurActiv.ro: Ați vizitat toate țările europene, ce model de sistem de dialog social considerați a fi cel mai bun exemplu pentru România? 

Henri Malosse: Cele mai bune exemple se găsesc în țările nordice, Suedia, Finlanda, Austraio Germania unde Guvernul nu intervine în mod normal în dialogul socia și cred că este cel mai bine să existe dialog direct între pernererii sociali, dialog autonom. Înțeleg că în România și alte țări din este este o tradiție a implicării foarte active a statului dar cred că cele mai evoluate sisteme sunt acolo unde dialogul este autonom, fără implicarea statului. De multe ori, nu avem nevoie de autorități. În Austria și Germania multe reglementări sunt decise direct de partenerii sociali, fără implicarea statului. Statul intervine numai cand este nepărat necesar, când nu se ajunge la un consens. Avem nevoie de stat pentru a implementa, dar deciziile ar trebui să fie în mâinile partenerilor. Este ceea ce numim auto-reglementare de către actorii economici și sociali. În acest context, a fost o decizie înțeleaptă pentru în România înlocuirea reprezentanților Guvernului cu cei al organizațiilor non-guvernamentale din Consiliul Economic și Social. 

EurActiv.ro: Ați discutat cu premierul despre implementarea Planului de Investiții al Comisiei Europene. Ați menționat, în acest sens, posibile probleme pentru România legate de corupție. Puteți explica mai pe larg? 

Henri Malosse: Investitorii sunt întotdeauna reticenți, în special pentru dezvoltarea parteneriatelor public-private, proiectelor de infrastructură, atunci când există sentimentul că va fi foarte complicat din cauza barierelor administrative sau a schemelor de corupție, în special la nivel local. Am văzut de curând în presă un raport despăre corupția în rândul primarilor din România, lucruri care nu sunt deloc încurajatoare. Este o problemă, una de imagine, deși pe nedrept, pentru că această corupție există peste tot. Însă din păcate nu este doar imaginea, ci este o problemă reală. Sunt impresionat de eforturile DNA, ale Guvernului, ale Președintelui, ceea ce este foarte pozitiv dar va dura pana va produce efecte. 

Interviu, Partea a II-a:

 

EurActiv.ro: Legat de spațiul Schengen, ați declarat că susțineți aderarea României și Bulgariei. Vă rugăm să detaliați. 

Henri Malosse: Excluderea celor două țări este o pedeapsă fără nicio justificare. Auitoritățile române și bulgare sunt la fel de bune ca și altele din UE, nici mai bune nici mai proaste comparatic cu Italiua, Grecia sau alte țări. În schimb, există o seride de probleme interne ale spațiului Schengen, precum lipsa de cooperare între autorități și lipsa unei politici compune a imigrației, dar nu este o problemă a României și Bulgariei. Cred  că accesul acestora în spațiul Schengen ar trebui să se întâmple acum și nu este niciun motiv pentru a bloca acest acces, numai motive populiste și ipocrizie. 

EurActiv.ro: Săptămâna viitoare unul din subiectele importante pa agenda sesiunii plenare din Bruxelșles a Comitetului Economic și Social European va fi Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții. La ce rezultate ne putem aștepta n urma dezbaterii, loa care vor fi prezenți și comisari europeni? 

Henri Malosse: Sunt dezbateri interesante pe marginea acestui parteneriat. Pe de o parte, considerăm că poate crea oportunități, pe de alt parte sunt temeri că europenii își pot pierde identitatea, că pot pierde unele dintre reglementările protective precum cele referitoare la OMG , unde UE are un sistem mai avansat de protectie a consumatorilor decat SUA. Pe de altă  parte, în privința achizițiilor publice, UE este foarte deschisă și SUA foarte închisă. În principiu, dorim acest acord, dar nu daca nu este în interesul cetățenilor europeni. Nu putem plăti, pentru avea acest acord, cu prețul siguranței consumatorilor noștri.