Contractele de furnizare a energiei electrice semnate de Hidroelectrica cu anumiți comercianți din domeniul energiei și clienți din sectorul industrial nu au implicat un ajutor de stat – este concluzia Comisiei Europene în urma unei anchete aprofundate.

După ce a comparat prețurile înscrise în contractele respective cu prețurile unor contracte cu amănuntul încheiate la nivel bilateral, comparabile pe piața energiei electrice nereglementate, Comisia Europeană a constatat că fie au fost încheiate contracte în condițiile pieței sau, în cazul în care tarifele au fost sub nivelul pieței, că statul român nu a putut fi considerat responsabil pentru tarifele acordate.

Prin urmare, Comisia a concluzionat că niciunul dintre contractele de vânzare care au făcut obiectul examinării nu a implicat un ajutor de stat în sensul articolului 107 alineatul (1) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

Astfel, analiza a arătat faptul că Hidroelectrica a practicat prețuri care au fost conforme pe deplin cu prețul de referință de pe piață aplicat clienților industriali ArcelorMittal și Alro, precum și comercianților de energie electrică Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries, EFT, Electrica, Electromagnetica, Energy Holding, Euro-Pec.Prețurile aplicate companiilor Luxten-Lighting, Electrocarbon și Elsid au fost mai scăzute decât prețul de referință al pieței.

Cu toate acestea, în anchetă nu s-a stabilit faptul că decizia de a se acorda condiții favorabile acestor trei clienți (care sunt actori privați a căror anvergură este relativ mică) poate fi atribuită autorităților române, arată comunicatul de presă al Comisiei Europene.

Citește comunicatul integral aici 

Decizie „surprinzătoare”

Porivit HotNews.ro, decizia Comisiei este surprinzătoare. Practic, aceasta desființează mitul „băieților deștepți” din energie. Aceasta in conditiile in care in 2012, actualul administrator al Hidroelectrica, Remus Borza, a denuntat contractele cu asa-zisii "baieti destepti" pe motiv ca au pagubit producatorul de energie din cauza preturilor prea mici.

Citește articolul HotNews.ro cu informații de context aici 

Investigația a fost lansată în 2012 de către Comisia Europeană, sub coordonarea lui Joaquin Almunia. Vezi comunicatul de la lansarea anchetei CE,aici