Peste 2.000 de migranți au intrat în Ungaria din Serbia, în noaptea de luni spre marți, cel mai mare număr înregistrat într-o singură zi, potrivit poliției ungare. Budapesta estimează că gardul de la granița cu Serbia va fi terminat pe 31 august. 

”Ruta Balcanilor de Vest” prin care numeroși migranți încearcă să ajungă în vestul Europei rămâne în continuare în centrul atenției, în timp ce Uniunea Europeană se confruntă cu cea mai mare criză a refugiaților de la sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial, relatează Le Monde și AFP.

Peste 2.000 de migranți și refugiați și-au continuat drumul spre Europa Occidentală, intrând pe teritoriul Ungariei, în noaptea de luni spre marți. ”Este cel mai mare număr înregistrat într-o singură zi”, potrivit poliției ungare.

Jumătate dintre ei trecuseră deja granița, în momentul în care, la Berlin, președintele francez, Francois Hollande, și cancelarul german, Angela Merkel, pledau pentru un răspuns „comun” al Uniunii Europene la afluxul fără precedent de refugiați pe Vechiul Continent.

Refugiații au ajuns din Serbia în Ungaria mergând pe o cale ferată transfrontalieră. Pătrunderea lor pe teritoriul ungar are loc la doar câteva zile înainte de finalizarea gardului prin care Ungaria speră că va împiedica pătrunderea migranților pe teritoriul său. Guvernul de la Budapesta estimează că acest gard va fi terminat pe 31 august.

Grupul de migranți și de refugiați, printre care numeroși sirieni care au plecat din cauza luptelor din țara lor, au fost întâmpinați de poliția ungară, care i-a escortat la un centru de înregistrare din apropiere, relatează agenția MTI.

Între ianuarie și iunie, în jur de 102.000 de persoane au pătruns în UE prin Macedonia, Serbia, Bosnia-Herțegovina, Albania, Muntenegru și Kosovo, față de 8.000 în aceeași perioada a anului 2014, conform Frontex.

În timp ce Budapestaa inițiat o lege, care urmează să fie votată în septembrie, prin care va incrimina trecerea ilegală a frontierei și tentativele de escaladare ale gardului de la granița cu Serbia, ministrul ungar de Interne și-a dat acordul, luni, pentru desfășurarea unor unități speciale ale poliției care să-i intercepteze pe migranți.

Gardul care urmează să fie terminat pe 31 august va fi înalt de patru metri și va avea o lungime de 175 de kilometri de graniță.

Depășită de numărul mare de persoane care vin din Grecia, Macedonia a declarat, săptămâna trecută, starea de urgență și a închis granița timp de trei zile.

La rândul său, și Bulgaria a întărit securitatea la frontiera cu Macedonia, trimițând blindate la fața locului.

Viena găzduiește, joi, un summit destinat migrației

Statele care se confruntă cu această criză a refugiaților se vor reuni, joi, la Viena. Austria, una dintre țările afectate de fenomen, va propune la summit un plan în cinci puncte. Acesta prevede intensificarea luptei împotriva rețelelor de călăuze, o repartizare „mai echitabilă” a refugiaților între țările UE, o cooperare întărită în domeniul securității, ajutoare acordate țărilor de origine ale migranților și o strategie de azil la nivel european.

"Este un dezastru umanitar, un dezastru pentru întreaga Uniune Europeană, trebuie să gestionăm urgent situația din Balcanii de Vest. Trebuie să găsim o nouă strategie pentru a susține Grecia și țările din Balcanii de Vest", a declarat, luni, ministrul austriac de Externe, Sebastian Kurz.

UNHCR: În jur de 3.000 de imigranți, așteptați să sosească zilnic în Macedonia

Purtătoarea de cuvânt a Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați, Melissa Fleming, a declarat, marți, că aproape 3.000 de imigranți, în special din Siria, sunt așteptați să sosească zilnic în Macedonia în următoarele luni, relatează Reuters.

Aproape 300.000 de persoane au traversat Mediterana anul acesta, potrivit datelor UNHCR.

Melissa Fleming a mai spus că până în prezent Germania și Suedia au preluat 43% dintre solicitanții de azil din UE.

În jur de 10.000 de refugiați și migranți au trecut din Grecia în Macedonia, în ultimul weekend, dintre care circa 30% femei și copii, a anunțat UNICEF.