UPDATE Summit Viena: Uniunea Europeană va propune o listă a țărilor de origine sigure/ Comisia Europeană face apel la statele membre să își asume responsabilitatea în privința distribuirii migranților

UPDATE 15.30 Declarații Werner FAYMANN, Cancelarul Federal al Austriei, Angela Merkel, cancelarul Germaniei, Federica Mogherini, Înalt reprezentant pentru politică externă și securitate al Uniunii Europene
 
Angela Merkel:

  • Prim-miniștrii țărilor din regiune s-au întâlnit și au discutat ceea ce ne permite azi să vorbim despre o serie de proiecte comune 
  • aceste proiecte vor aduce speranță; Comisia Europeană și UE vor susține acest; Franța și Italia vor fi gazdele unui summit precum acesta peste doi ani.
  • Am vorbit despre migrație și suntem foarte marcați de vestea că 50 de persoane și-au pierdut viața din cauza criminalității. 
  • Astăzi sunt mai mulți refugiați decât în orice al moment după al doilea război mondial.
  • Este de asemenea obligația noastră istorică să oferim adăpost celor care au nevoie de ajutor. Cu toții știm care este situația în Siria și în celelalte state de origine așa că depinde de Europa să vină și să ajute.
  • Precum criza financiară sau alte crize UE a reușit să rezolve problemele, vom reuși să găsim o soluție, o modalitate de a distribui povara și provocările într-un mod corect, Austria și Germania sunt dispuse și, de asemenea, vor fi și celelalte țări. Am discutat și situația țărilor de tranzit. 
  • Sunt tineri care vin din țări precum Albania și solicită azil. Vom defini țările care sunt considerate „sigure”. 
  • Din păcate, trebuie să le spunem oamenilor care vin din țările care sunt candidate sau au început negocierile că nu obține azil, pentru că trebuie să păstrăm această oportunitate pentru cei care vin din zone de conflict. 

Federica Mogherini, Înalt reprezentant pentru politică externă și securitate al Uniunii Europene: 


  • Avem doar câteva momente fericite de a sărbători, acordurile la care am ajuns dar avem multe probleme dificile de care trebuie să ne ocupăm împreună.
  • Balcanii fac parte din Europa, problemele europene nu sunt doar ale UE, sunt ale tuturor țărilor de pe continent, începând cu criza migranților. 
  • Protecția migranților este o datorie morală și legală; acești oameni au nevoie ca Europa să-i protejeze și să trăiască după standardele noastre, privind drepturile omului și protecția la nivel internațional. 
  • Problema este că fiecare înțelege Europa într-un mod diferit. Europa înseamnă instituțiile de la Bruxelles, statele membre și alte țări din regiune.
  • Ceea ce putem face este să continuăm să lucrăm și să punem pe masă diferite propuneri pe care să putem discuta. Lucrăm de asemenea la noi propuneri, la o propunere pentru la o listă comună de țări de origine și la un mecanism permanent de relocare, pentru a stabili o excepție structurală a regulamentului de la Dublin.
  • Înțelegem foarte bine că nu putem continua în acest mod, cu momente de reculegere de fiecare dată când mor oameni.
  • Precondiția este să ne asumăm responsabilitatea în solidaritate și să începem o colaborare reală. Trebuie să ne mișcăm de la jocul prin care ne învinovățim reciproc la o cooperare reală. 
  • Trebuie să luăm deciziile politice care sunt dificile, dar dacă vrem să oprim trdegiile trebuie să ne asumăm responsabilitatea în mod solidar.

-----

Comisia Europeană a transmis printr-un comunicat de presă susținerea față de statele din Balcanii de Vest, în contextul începerii Summitului de la Viena, găzduit de Cancelarul federal al Austriei Werner Faymann. La eveniment participă prim-miniștrii celor șase state din regiune: Albania, Macedonia, Kosovo, Muntenegru, Serbia, Bosnia și Herzegovina, precum și lideri din alte cinci țări, incuzând Germania, Franța și Italia. 

Aceștia discută despre situația economică din regiune, fiind de așteptat ca recenta criză a refugiaților, care afectează direct statele din Balcanii de Vest. 

EurActiv transmite cele mai importante declarații de la Summit pe parcursul zilei de joi, 27 august. (Articol în curs de actualizare)

UPDATE Ora 11.00: Declarații de la conferința de presă susținută de ministrul german al afacerilor externe, Frank-Walter Steinmeier, cel al Austriei, Sebastian Kurz, ministrul de externe din Serbia Ivica Dačič și cel din Macedonia, Nikola, Comisarul european pentru politica de vecinătate - Johannes Hahn (urmărite în direct de euinside.eu)

Sebastian Kurz: UE ar trebui să se concentreze mai mult pe ruta pe care o urmează refugiații, din Balcanii de Vest

Johannes Hahn: „Toate cele 28 de state membre ar trebui să lucreze împreună. Cele care nu sunt acum afectate nu ar trebui să stea deoparte pentru că, în numai câteva luni, ar putea fi și ele afectate”. 

Steinmeir: Trebuie să ajunge la un acord asupra distribuirii corecte a refugiaților 

Alte declarații, urmărite în direct pe euinside.eu.

Alte informații pe subiect: 

Comisia Europeană mai transmite că miercuri, 26 august a deblocat 1,5 miliarde de euro pentru ajutor umanitar în sprijinul refugiaților din țările afectate din regiune. 

Fondurile vor ajuta partenerii pentru a oferi ajutor de urgență prin provizii de apă, servicii de igienă, servicii de sănătate, adăpost și protecție, îmbunătățirea centrelor de primire și coordonarea și monitorizarea fuxului de refugiați.

Comisia Europeană a mai acordat peste asistență umanitară în valoare de 90.000 de euro, pe 31 iulie 2015 Macedoniei și de 150.000 euro, pe 20 august, pentru Serbia, Fondurile au ajuns la filialele Crucea Roșie din cele două țări.

Citește comunicatul integral aici

Criza refugiaților la granițele Europei: 

„Serbia nu își va închide niciodată granițele pentru refugiați”, a declarat premierul sârb Aleksandar Vucic miercuri pentru Reuters, citată de Agerpres, însă, a subliniat el, liderii UE ar trebui să pună la punct un plan privind modul în care ar trebui să se facă față zecilor de mii de refugiați care ajung în regiunea Balcanilor.