Președintele Klaus Iohannis a semnat vineri decretul de numire a lui Petre Daea în funcția de ministru al Agriculturii. La ora 13:00, la Palatul Cotroceni are loc ceremonia de depunere a jurământului.

Consiliul Politic Național al PSD a decis miercuri să-l propună pe Petre Daea pentru portofoliul de la Ministerul Agriculturii, după ce Adrian Chesnoiu a demisionat în urma acuzațiilor de abuz în serviciu la trucarea unui concurs de angajare pe care i le-a adus DNA.

Petre Daea a mai condus Ministerul și în Guvernele Grindeanu, Tudose și Dăncilă.

Acesta a și făcut o declarație controversată imediat după ce a fost propus la Ministerul Agriculturii. El a declarat că nu recomandă micilor fermieri raționalizarea apei, argumentând că "cu hrana nu-i de joacă".

"Eu nu pot face asta, și să fim bine înțeleși. Planta nu poate trăi fără apă, este factorul vital. Legumicultorii pun aceste culturi în zone sigure de apă. Nu-și permite nici un legumicultor să planteze vreo legumă undeva dacă nu are sursă de apă. (...) Cu hrana nu-i de joacă. Aici nu ne jucăm de-a asigurarea hranei, de aceea le transmit fermierilor să-și folosească resursele de care beneficiază în zona respectivă", a explicat Daea, citat de Agerpres.

El i-a îndemnat pe agricultori să irige, să folosească toate sursele de apă pe care le au la îndemână, în așa fel încât să realizeze producția pentru care au investit, iar toată populația să se hrănească cu produse românești.

"Acolo unde a secat sursa de apa, ce să-i fac? Eu n-am o soluție, în condițiile în care nu există apă. De unde să o aducă, cine să o aducă și cine să o folosească, în condițiile în care nu există sursa respectivă? (...) Voi continua toate proiectele începute de domnul Adrian Chesnoiu", a adăugat social-democratul.