DNA consideră că pedeapsa dată lui Liviu Dragnea – un an cu suspendare - în dosarul Referendumul a fost „simbolică”, în raportul cu modul "umilitor” în care acesta a tratat electoratul, considerând "un moft" dreptul de a alege.

"Instanța Supremă de fond a apreciat pericolul social redus al faptei, implicit cuantumul modic și modalitatea de executare a pedepsei aplicate inculpatului Dragnea, numai prin raportare la accesarea fără drept a datelor personale, fără a analiza și încălcarea libertății de vot și modul umilitor în care acesta a tratat electoratul", precizează DNA, în apelul depus la ÎCCJ, relatează Agerpres.

Președintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat, în mai, la un an cu suspendare în dosarul Referendumul. Instanța Supremă va judeca, pe 28 septembrie, primul termen al apelului introdus de Direcția Națională Anticorupție.

În motivarea DNA se arată că individualizarea pedepsei aplicată lui Dragnea este greșită, "cuantumul simbolic de 1 an închisoare și modalitatea de executare cu suspendare, fiind incompatibile cu gravitatea infracțiunii de folosire a influenței funcției de conducere din partid pentru obținerea cvorumului la referendum".

Procurorii susțin că libertatea de alegere pe care o au cetățenii și dreptul de a vota sau nu "au fost tratate de inculpatul Liviu Dragnea ca un moft al acestora".

Totodată, se arată că "inculpatul Dragnea a acționat și s-a manifestat ca și cum alegătorii sunt simple obiecte ce pot fi extrase din casă prin oferirea de spectacole cu clovni, baloane și zâne sau chiar cu forța, conform voinței și interesului inculpatului: «Băi, dar organizați-vă să mi-i aduceți pe toți la vot, băi! Îi legați, îi luați în brațe»", mai susțin procurorii.

DNA solicită Înaltei Curți de Casație și Justiție să-i dea lui Liviu Dragnea o pedeapsă în cuantum concordant gravității faptelor.