După ce a servit ca pepinieră de medici pentru întreaga Europă în ultimii ani, sistemul medical românesc începe să se așeze, în special în baza investițiilor private, și speră să exporte nu doar personal, ci și servicii.

Investitorii în servicii medicale private au ambiția să-i facă pe români să nu mai meargă la tratamente în străinătate, ba chiar să aducă pacienți de peste hotare să se trateze la clinici românești și, pentru prima dată, spun că au și cu ce să-i convingă.

„Trebuie să avem ambiția de a demonstra pacientului român că își poate rezolva orice problemă medicală în România, nu să caute în afara țării,” a spus Fady Chreih, director general al rețelei de centre medicale Regina Maria, în cadrul unui eveniment pe teme medicale organizat de Ziarul Financiar.

Mihai Marcu, șeful Medlife, cel mai mare furnizor privat de servicii medicale, a punctat la rândul său că este momentul ca operatorii medicali din România să se unească și să lanseze un mesaj comun despre ce se poate face în țară. „Sunt spitale care fac lucruri în premieră chiar și pentru Europa”.

Medicii, chemați înapoi 

În ultimul deceniu, pe fondul degringoladei și a lipsei de investiții în infrastructură din sistemul sanitar public, dar și a salariilor reduse, zeci de mii de doctori au ales joburi la spitale din Anglia, Franța sau Germania. Mai grav chiar decât exodul medicilor a fost faptul că au plecat chiar mai mulți asistenți medicale și alte tipuri de personal medical, precum moașele.

Astfel, s-a ajuns în situația paradoxală în care România produce cei mai mulți absolvenți de medicină comparativ cu principalele state de destinație, dar se poziționează pe ultimul loc în ceea ce privește numărul medicilor raportat la mia de locuitori, notează conferențiar doctor Diana Loreta Păun, consilier de stat în cadrul Departamentului de Sănătate Publică al Administrației Prezidențiale.

Acum, operatorii privați încearcă să întoarcă acest trend, atât prin oferirea de remunerații adecvate – unii specialiști pot primi în România salarii mai mari decât cele oferite în străinătate, spun reprezentanții furnizorilor se servicii medicale – cât și prin condițiile (echipamente, dotări) oferite în cadrul clinicilor.

 

„Nu vrem să atragem doar pacienți români, ci vrem să aducem și pacienți străini în România” - Alina Ambrozie, Director Executiv Ponderas.

 

Mai mult, cum tot mai mulți pacienți români au ales să se trateze în străinătate – trend confirmat chiar de fostul președinte, Traian Băsescu, care s-a operat la Viena, sau de actualul premier, Victor Ponta, care și-a tratat genunchiul la Istanbul – operatorii privați din țară încearcă să arate că nu doar clinicile străine au dotări și medici excelenți.

Gral Medical va investi, printre altele, în deschiderea unei secții noi de radioterapie ultramodernă ce va permite efectuarea de tratamente în premieră în România, a spus compania într-un comunicat. „Suntem foarte aproape de a reuși să implementăm tratamente inovative din domeniul radioterapiei, unice în România, astfel încât pacienții să nu mai fie nevoiți să plece în străinătate pentru un tratament complet”, potrivit lui Robert Chițan, director promovare-dezvoltare Gral Medical.

Avem și tendința de a fi prea critici cu noi pe anumite sectoare, spune Fady Chreih de la Regina Maria. „Sunt jucători de nișă în România care respectă standarde internaționale pe specializările lor. Și sistemul public trebuie să susțină acest lucru”.

De cealaltă parte, confruntați cu plecarea personalului, chiar și managerii unităților din sistemul public și-au intensificat eforturile în ultimii ani. „Vrem să atragem medici tineri în spital, în urma rezidențiatelor”, spune Gheorghe Peltecu, manager al Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie Filantropia din București. „La Filantropia, am pus accent pe investiția în aparatură de ultimă generație, dar și pe educația medicilor tineri. Ei vor fi lideri în viitorul apropiat”.

Sistemul privat și cel public trebuie să se pună de acord

De altfel, sistemul privat, precum și turismul medical s-au dezvoltat tocmai din cauza deficiențelor din sistemul public de servicii de sănătate, plecând de la standardele de calitate, dotări și până la condițiile financiare. Totuși, sistemul public rămâne în continuare coloana vertebrală, pentru că în foarte puține cazuri urgențele sunt rezolvate în unități private. „Mă întreb ce s-ar întâmpla dacă spitalele private nu ar avea suportul de la stat în spate, pentru că de multe ori cazurile complicate sunt transferate la stat”, notează Florentina Radu-Ioniță, director general al Spitalului Universitar de Urgență Militar Central Dr. Carol Davila.

Dar, unitățile de stat și cele private trebuie să se pună mai repede de acord, dacă nu vor să piardă și mai mulți clienți, pentru că spitale private din Turcia, Italia și nu numai își promovează din ce în ce mai susținut serviciile în România. „Anual, 5.000 pacienți vin în cadrul spitalului pentru investigații și tratamente”, spune Raluca Ciungara, international services supervisor Anadolu Medical Center din Turcia.

Operatorii privați din România simt însă că lucrurile se vor regla în curând, pentru că, totuși, industria medicală privată abia iese din adolescență, iar loc de creștere este suficient pentru toată lumea. Ba mai mult, modelul autohton ar putea fi în curând exportat. „Sunt convins că relativ repede operatorii mari din România se vor extinde în străinătate”, spune Marcu de la Medlife, companie care chiar a încercat să facă o achiziție în Belgrad, iar acum negociază cu mai multe bănci asigurarea finanțării pentru o expansiune mai accelerată.

 

„Capitalul românesc începe să capete forme... e timpul să pășească în țările vecine” - Mihail Marcu, șeful Medlife