Vasile Șalaru, secretarul de stat de la Ministerul Educației care consideră că elevele trebuie să aibă educație de "pension" și să meargă cu "pieptul în față, dosul în spate" ca să leșine băieții, și-a dat demisia.

Anunțul a fost făcut, joi, de ministrul Educației, Sorin Câmpeanu.  
 
"În urma unor discuții cu secretarul de stat, a înțeles să își înainteze demisia pentru a nu afecta sistemul de învățământ într-o manieră și mai apăsătoare. Domnia sa va veni cu detalii pentru a explica ce a vrut să zică în acea declarație, pe care nu și-o asumă integral", a declarat, la B1 Tv, ministrul Educației.
 
Reprezentanții elevilor, ai studenților și ai tinerilor din România au cerut demiterea secretarului de stat de la Educație pentru afirmațiile făcute marți. 

Vasile Șalaru, unul dintre principalii factori de decizie în ceea ce privește învățământul preuniversitar din România, a susținut că una dintre prioritățile pe care învățământul preuniversitar ar trebui să le aibă în vedere este să învețe elevele cum "să meargă frumos”, "să fie gazde bune” și "cum se servește ceaiul”.

El a susținut că elevele din România ar trebui să se ghideze după dictonul "pieptul în față, dosul în spate și să leșine băieții”, potrivit publicației Glasul Hunedoarei.

"Eu aș vrea să văd o elevă de clasa a XI-a sau a XII-a mergând frumos pe tocuri, dansând vals sau tango, știind să fie o gazdă bună, și cred că este o latură a învățământului românesc, care a fost total neglijată, și care ar putea aduce aminte, sper să nu zâmbiți, de trecuta educație de pension”, a mai spus secretarul de stat în Ministerul Educației.

"Considerăm aceste afirmații sexiste ca fiind o dovadă incontestabilă a unei mentalități aparținând unor vremuri ale intoleranței de mult apuse, ce promovează stereotipuri total nepotrivite pentru un sistem educațional modern, care trebuie să aibă la bază egalitatea de gen și nediscriminarea”, se arată în comunicatul elevilor și studenților.

Aceștia își manifestă îngrijorarea asupra faptului că o persoană care nu respectă principiile pe care se bazează Legea Educației Naționale, precum principiul echității sau principiul egalității de șanse, ocupă "o funcție decisivă pentru învățământul românesc”.

"Asemenea comportamente nu trebuie tolerate sub nicio formă (...) În România Uniunii Europene, în anul 2015, nu mai e cazul să tratăm femeia ca pe un obiect ce trebuie să aibă anumite caracteristici și să răspundă unor anumite standarde ale bărbatului. Am ieșit din Evul Mediu de câteva sute de ani”, a declarat Vlad D. Cherecheș, președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România.

Șalaru nu este la prima declarație de acest fel.

"Nu este pentru prima oară când domnul Șalaru a atacat egalitatea în drepturi, sugerând, în cadrul altor discuții cu elevii, că rolul unui bărbat este să aducă bani în familie, timp în care femeia trebuie să se pregătească pentru treburile casnice”, a precizat Horia Onița, președintele Consiliului Național al Elevilor.