Rata de refuz a solicitărilor de viză din partea cetățenilor români a crescut în anul fiscal 2014-2015. Creșterea vine după ce în ultimii patru ani rata a scăzut, anul trecut ajungând chiar sub 10%.

Raportul anual al Departamentului de Stat arată că rata de refuz a fost de 11,16%, între 1 octombrie 2014 și 30 septembrie 2015.

Creșterea ratei vine după un trend descrescător în ultimii ani, culminând cu anul fiscal 2013-2014, când, pentru prima dată, a scăzut sub pragul de 10% (9,8%). Astfel, în 2010 rata de refuz a fost de 24,8%, în 2011 de 22,4%, în 2012 de 17%, iar în 2013 de 11,5%.

După precedentul raport, MAE își exprima speranța că "această tendință pozitivă se va menține și în cursul anului viitor, fiind relevantă din perspectiva progreselor continue înregistrate de România pe linia îndeplinirii criteriilor aferente includerii în programul Visa Waiver".

Anul acesta, Ministerul de Externe a precizat, într-un comunicat, că a luat notă de publicarea de către Departamentul de Stat al SUA, la 12 februarie 2016, a raportului referitor la rata de refuz a solicitărilor de viză de scurtă ședere în SUA aferente anului fiscal 1 octombrie 2014 -31 septembrie 2015.

 

Autoritățile române acordă o importanță deosebită obiectivului includerii României, în calitatea sa de partener strategic în programul Visa Waiver (...) MAE acționează consecvent pentru atingerea acestui obiectiv,

se arată în comunicat, precizându-se că subiectul eliminării obligativității vizelor de scurtă ședere pentru cetățenii români care călătoresc în SUA este o temă care se regăsește constant pe agenda dialogurilor cu partenerii americani, la diferite niveluri.

Totodată, MAE afirmă că, la nivel guvernamental, "România îndeplinește criteriile tehnice și de securitate conexate accesului în programul Visa Waiver, fapt subliniat și de partenerii noștri americani”.

"Principalul obstacol pe linia accederii cât mai rapide a României în acest program a rămas, în prezent, rata de refuz a cererilor de viză depuse de cetățenii români, care depășește pragul maxim de 3% stabilit de legislația americană actuală”, subliniază instituția, reamintind că rata de refuz este determinată atât de calitatea și corectitudinea aplicațiilor pentru obținerea vizei de scurtă ședere în SUA, cât și de evaluarea autorităților americane în ceea ce privește modul prin care fiecare cetățean român demonstrează existența unor legături durabile, care oferă garanții privind revenirea în țară după expirarea dreptului de ședere în SUA conferit prin viză.

Creștere în pofida unei campanii de conștientizare

Rata de refuz a crescut în pofida faptului că MAE desfășoară, din mai 2015, o campanie de conștientizare a cetățenilor români care călătoresc în SUA cu privire la respectarea legislației locale referitoare la reglementarea șederii și desfășurarea de activități lucrative.

Campania de conștientizare a opiniei publice se derulează prin intermediul unor mesaje de tip SMS - "Don’t overstay; Follow the rules; Don’t work in US without proper authorization”- pe care cetățenii români le primesc atunci când călătoresc în SUA, precum și prin intermediul aplicației "Călătorește în siguranță”, care poate fi descărcată pe telefonul mobil și care poate fi accesată inclusiv offline. De asemenea, operatorii call-center-ului din cadrul MAE transmit aceleași mesaje.

Ambasadorul american la București, Hans Klemm, a declarat, pe 1 februarie 2016, că nu este foarte optimist cu privire la șansele României de a accede în programul Visa Waiver în 2016, având în vedere că rata de refuz mai mare decât procentul minim legal de 3%, dar și perspectivele reduse ca această prevedere să fie modificată de către Congres, în actualul context politic din SUA.

România, Polonia, Bulgaria, Croația și Cipru sunt singurele state membre UE care nu sunt incluse în Programul Visa Waiver.