Premierul Viorica Dăncilă, președintele PSD, a anunțat vineri că propune partidelor parlamentare semnarea Pactului național pentru bunăstarea românilor. Călin Popescu-Tăriceanu vede propunerea ca pe un ''un gest politic''.

UPDATE

"Doar dacă dumneavoastră și PSD semnați pactul pentru anticipate și vă prezentați demisia din funcția de Prim-ministru al României, considerăm se vor crea premisele pentru a putea discuta despre un astfel de pact", i-a transmis lui Dăncilă liderul USR, Dan Barna. 


***

"Suntem practic în campanie electorală, chit că formal suntem în campania preelectorală și toți competitorii încearcă să prezinte abordări și chestiuni atractive pentru electorat, până aici nimic rău. Însă trebuie să înțelegem că ce se face acum cu acest pact și ce au încercat alții să vină cu tot felul de documente tip pact sunt acțiuni electorale, le citim și trecem mai departe. Însă ideea de înțelegere transpartinică, ideea de Pact este bună dacă vine după  o validare", a declarat președintele Klaus Iohannis, prezent sâmbătă la Școala de Vară a Tineretului Național Liberal.

***

"În calitatea mea de lider al ProRomania vreau să confirm că am primit din partea Doamnei Viorica Dăncilă propunerea de a semna 'Pactul Național pentru Bunăstarea Românilor'. Deși mailul apare ca fiind trimis de 'Liviu Dragnea - Cabinet Președinte' - am luat foarte în serios propunerea pentru că subiectul este foarte serios! Vreau să anunț faptul că voi propune colegilor mei să semnam și susținem acest Pact Național", a scris Victor Ponta sâmbătă pe Facebook.

"ProRomânia a fost inițiat de câțiva oameni care, în anul 2012, au facut parte din Guvernul care a dat înapoi românilor pensiile și salariile tăiate în 2010 de Băsescu și PDL / este absolut normal să susținem în continuare și cu toată consecvența principiul păstrării veniturilor populației. Am semnat, la inițiativa Președintelui Klaus Iohannis, Acordul Politic Național pentru garantarea drumului european al României - pentru că principiile acelui Acord erau corecte și susținute constant de către ProRomânia / suntem gata să semnăm și Pactul Național pentru garantarea salariilor și pensiilor românilor pentru că și acest principiu este corect și în linie cu politicile promovate de ProRomânia / faptul că cei doi inițiatori au interese electorale legate de Alegerile Prezidențiale este secundar pentru noi", a explicat el.

+++

"Am vazut cu toții în ultima perioadă nenumărate propuneri de pacte și acorduri. Partidele și candidații vorbesc între ei despre cum să joace jocul politic, se ceartă, negociază și eșuează lamentabil în fața românilor. Pentru că niciuna din aceste inițiative nu are impact și finalitate pentru oameni. Niciuna nu a fost gândită în interesul românilor, niciun astfel de acord nu s-a concretizat într-o măsura menită să facă bine societății, să aducă o creștere a nivelului de trai ori vreo formă de progres în viața de zi cu zi. Eu astăzi propun, în fața dumneavoastră, singurul pact pentru cetățeni, singura înțelegere pe care merita să o facă forțele politice din România: aceea a bunăstării românilor", a scris vineri seara pe Facebook Viorica Dăncilă.

"Având în vedere istoricul și practica guvernelor de dreapta de a tăia veniturile românilor și ținând cont de afirmațiile din ce în ce mai dese ale unor lideri politici care anunță că vor impune din nou măsuri de austeritate și regres social, propun partidelor parlamentare semnarea Pactului național pentru bunăstarea românilor, care trebuie să fie garanția politică a continuării creșterii nivelului de trai al românilor în perioada următoare. Vreau ca oamenii să primească o minimă asigurare scrisă din partea întregii clase politice că nu li se vor tăia salariile și pensiile, așa cum s-a făcut în guvernarea 2010-2012", a mai scris Dăncilă.


Într-o declarație de presă susținută la sediul central al PSD, purtătorul de cuvânt al partidului, Valeriu Steriu, a declarat vineri că pactul național pentru bunăstarea românilor, propus de  Viorica Dăncilă, a fost transmis către toate partidele parlamentare și grupului minorităților de la Camera Deputaților, pe care le-a invitat să semneze acest document.

Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că pactul e ''un gest politic'' și i-a reamintit premierului că are nevoie de un vot în Parlament "pentru restructurare".

Liderul deputaților PNL, Raluca Turcan, a declarat pentru Agerpres că propunerea privind un pact pentru bunăstarea românilor, făcută de președintele PSD, Viorica Dăncilă, este ''o sfidare fără margini'' pentru orice om de bun simț care a văzut ani la rând cum agenda guvernamentală ''a fost acaparată de persoane cu probleme penale''.

Președintele PMP, Eugen Tomac, a precizat pentru Agerpres că singurul pact la care ar putea adera ''cu toată convingerea'' ar fi unul referitor la plecarea actualului Guvern, deoarece consideră că PSD ''și-a atins limitele'', iar un partid care nu mai poate răspunde așteptărilor cetățenilor trebuie să treacă în opoziție.