Alegerile din R. Moldova, turul al doilea, au loc pe fondul emoției alegerilor din SUA. Cum influențează victoria lui Trump jocul politic la estul Uniunii Europene dezbat analiști și jurnaliști la Frontline Club. EurActiv.ro transmite LIVE VIDEO.

Invitații dezbaterii Frontline Club București, de miercuri, 9 noiembrie 2016, moderator Cătălin Gomboș:

Jurnalistul și comentatorul politic Vlad Țurcanu (Republica Moldova):
  • 98% dintre găgăuzi au votat pentru factorul estic. Ce s-a întâmplat acum echipa Maiei Sandu - nu mai poate fructifica tema unionismului. Unioniștii nu au devenit mai puțin, însă prestația aiuritoare a lui Mihai Ghimpu i-a îndepărtat. Maia Sandu a vorbit despre corupție - tema corupției și a sărăciei apar în sondaje. Ideea de Uniune Europeană a fost compromisă de aceste partide în ultimii ani. La ce să te aștepti dacă una din realizările palpabile a fost doar liberalizarea granițelor - ridicarea vizelor. A fost descalificat Vlad Filat, acum în pușcărie, alții nu au reușit să mai ajungă la inimile oamenilor. Și astfel ei votează pentru Igor Dodon. Maia Sandu nu are experiență pentru dezbateri, ceea ce Igor Dodon este hârșâit. Pe lângă buna intenție și caracterul incoruptibil.
  • Maia Sandu este una împotriva tuturor. Ea încearcă să obțină dreptul la o speranță în rândul electorilor. Mulți au plecat din țară. Tinerii chemați la vot nu sunt în Republica Moldova - ei se află la Moscova sau la Berlin. Lucrurile sunt mult mai nuanțate.
  • Din fericire, în România au apărut experți care chiar se pricep la R. Moldova. De multe ori, erau folosite, cu ani în urmă, expresii scoase din uz.
  • Campania a pornit prin teme care o incriminează pe Maia Sandu. Ea este una împotriva tuturor. Ea încearcă să funcționeze în condiții vitrege. CEi 38% care au votat pentru Maia Sandu au fost niște eroi, întrucât această guvernare ar fi trebuit să fie măturată având în vedere prestația mafiotică. Dacă la Chișinău se schimbă o guvernare pe alta, cealaltă este pro-rusească.
  • Din 2001 - 2008 comuniștii. Este posibil ca R. Moldova să întoarcă oiștea carului spre est. Vorbind despre Donald trump, Brexit, și în Republica Moldova, la o scară mai mică, există persoane care au nemulțumiri - oamenii care nu au de lucru. În 2014, un diplomat român m-a întrebat - cum se face că în Lunca Prutului pe care România l-a finanțat mult - un milion de dolari a votat pentru Igor Dodon. Copii sătenilor lucrează la Molscova și trimit bani de la Moscova. În Marea Britanie, în perioada post-referendum am văzut britanici simpli - cu cetățenii care au fost nemulțumiți că nu au putut face față globalizării. Au rămas pe drumuri. În SUA Trump a promis unor mineri că le va redeschide minele. În R. Moldova sunt categorii de persoane ale nimănui. Oameni care nu știu ce să facă, cum să se descurce - ei știu doar să exporte fructe către Rusia (ceea ce știu ei să facă). Republica Moldova era percepută ca o zonă agrară.
  • Maia Sandu este una împotriva tuturor. Și sistemul (câteva zeci de mii de oameni) - ei au o perspectivă imediată, au o siguranță a zilei de mâine. Ei rămân grămăjoare în sistem și aceștia vor vota cu Igor Dodon. Așa le sugerează sistemul. Dacă ar judeca emotiv, ar vota cu Maia Sandu. Dar vor vota pentru Igor Dodon.
  • UE a finanțat mult R. Moldova - moldovenii s-au obișnuit să consume mult și să nu facă multe. Dacă va fi ales Igor Dodon, el speculează orice iluzie (fructe, legume la Molscova). A promis că va desființa bacalaureatul - speculativ, se gândește la părinții și elevii loviți de sistemul rigid introdus de Maia Sandu. A căzut cu 30-40% numărul celor care au luat bacalaureatul. Acționează teleghidat către aceste categorii - el poate spune orice numai să ajungă acolo sus.

Armand Goșu, conferențiar universitar la Facultatea de Știinte Politice - idei principale

Este o diferență foarte mare între retorica candidatului și acțiunea lui. Am asistat la cea mai murdară campanie de până acum. Acuzațiile că trump ar avea contacte cu bani rusești, cu bînci rusești, care în România ar scula din mormânt pe oricine, în SUA au un impact scăzut. Electoratul american este interesat de lucruri mult mai practice - de ce le-a venit nota de plată la Obama Care. Și, dintr-o dată au căzut pe gânduri dacă mai votez cu dna Clinton.

Declarațiile lui Trump indică faptul că Europa va trebui să plătească pentru securitate. Americanii plătesc o notă de plată piperată pe car eo plătește poporul american. Se întreabă candidatul trump pe bună dreptate dacă nu ar trebui și Europa să plătească.

 Da, sunt declarații, unele halucinante în presa rusă despre Trump - cât ar fi el de bun pentru Rusia. Tipul ăsta de socoteli făcute la emoție de cele mai multe ori nu ies. Dacă dna Clinton era mult mai previzibilă în acțiunile sale, eu, dacă aș fi în locul lor aș fi mai precaut în privința lui Trump, ai cărui colaboratori apropiați pe zona de securitate nu-i știm, după numele vehiculate de presa americanî astăzi constat că media de vârstă este peste 70 de ani (chiar 74 ani), or toți sunt oameni ai războiului rece, toți au memoria acelor timpuri.

Am stat de vorbăcu un taximetrist care spunea că era mai bine înainte de 89. Tipul acesta de nostalgie există și la București, și la Chișinău. Încerca șoferul de taxi să îmi spună că la TV erau lucruri frumoase. Da, era Ceaușescu, o oră. La Chișinău există un post Nostalgia, care difuzează filme vechi, rusești. Înțelegem latura umană a acestei nostalgii. Cei de la Chișinău nu sunt de pe altă planetă pentru că sunt mai nostalgici.

Cei care vorbesc despre R. Moldova știu traseul de la aeroport în centru, mai știu niște baruri cu fete drăguțe. R. Moldova e mult mai mult - acolo e o lume cosmopolită. Dacă noi ne ducem și dăm cu pumnul în masă - voi sunteți români. Noi atât ștm provincie istorică românească - de unde până unde?

Românii - cei vizibili- au o incapacitate funciară de a înțelege.Despre Madagascar dacă ai vorbi, te-ai documenta puțin. Să vezi ce e cu Madagascarul acela.

Rusia - nu și-a activat pârghi - Transnistria, Găgăuzia. Promisiunea cu fructe și legume - ce ar putea oferi Rusia pe termen lung pentru a ține Moldova în sfera sa de influență? Rusia are dificultăți serioase în a menține mica Transnistrie.

"Nimic". Rusia este departe de granițele R. Moldova. Soldații din contingentul transnistrean nu mai vin prin Odesa vin prin aeroportul din Chișinău. Rusia nu a făcut nimic - sunt atâția idioți utili încât Rusia zice să nu-i deranjeze. Rusia și-a crescut vectorul pro-estic (59-60% în sondaje nr. celor care regretă dispariția URSS). Minimum de efort, maximum de rezultate. Rusia poate spera într-un lider politic la Chișinău care să creeze probleme Vestului. Nici Vestul nu e prea interesat de R. Moldova, dar Vestul are graniță cu R. Moldova - și UE, și NATO.

 

Vitalie Călugăreanu, redactor-șef report.md (de la Tbilisi)

  • Dezamăgire la Tbilisi, interpretată exagerat ca o tragedie la nivel global. O legătură emoțională strânsă între georgieni și visul american. Mulți dintre georgieni - prima întrebare pe care și-au pus-o - ce se întâmplă mai departe cu relația cu Georgia. Din discuția pe care le-am văzut aici se mizează pe o relație în creștere cu NATO.
  • Chiar și oamenii simpli sunt îngrijorați de rezultatul alegerilor.
  • Ce nu înțeleg georgienii este de ce există o dezamăgire la nivelul electoratului din Republica Moldova cu privire la integrarea europeană. Dezamăgirea pleacă de la furtul miliardului și toate aceste lucruri nu au cum să nu afecteze imaginea partidelor de la guvernare care se pretind a fi europene.
  • Nici pe departe nu am avut partide veritabil europene. Au fost partide care au încercat să profite de această dorință a oamenilor.
  • Georgia a avut norocul să aibă și politicieni care să își iubească țara. În R. Moldova nu am avut așa ceva. S-a văzut că în Georgia oamenii trăiesc altfel, oamenii zâmbesc, sunt binevoitori. La fel de binevoitori sunt și cetățenii din R. Moldova, doar că zâmbesc mai rar și din ce în ce mai rar, din cauza greutăților date de proasta guvernare.
  • Eu cunosc foarte mulți români care țin la basarabeni și o fac foarte sincer. Din păcate, jurnaliștii români care au reușit să treacă Prutul au dus acolo o imagine proastă și modul în care înțeleg unii dintre ei să facă jurnalism - cât de murdar - acest lucru compromite foarte mult ideea românească și dorința moldovenilor de a se uita spre România.
  • Moderator: Te referi cumva și la emisuini o zi din viața unui personaj?
  • Face un mare deserviciu, atât el, cât și alți indivizi de teapa lui.
  • În Georgia reformele sunt realizate de mai multă vreme. Modul în care reacționează politicenii georgieni este cu totul altul decât reacționează cei din R. Moldova. Persoanele care generează această stare sunt înlocuite. În R. Moldova, nu. În fruntea caracatiței stau oamenii oligarhului-șef - ei sunt fie șantajați, fie plătiți foarte bine pentru a-l proteja pe acest oligarh. A-și asigura controlul total asupra statului. Dacă ne uităm la toate matrapazlâcurile financiare - 20 miliarde de bani spălați prin băncile moldovenești. Șeful corupției are nevoie de acest stat să poată spăla bani.

Mădălin Necșutu, jurnalist

Plahotniuc a spus că susține candidatul european, fără să îl numească. Tot timpul trustul a făcut declarații în sprijinul Maiei Sandu, dar fără să se întâmple acest lucru. La Chișinău se operează cu sofisme, cu jumătăți de adevăr, ceea ce se declară nu se face în realitate.

Miza prezidențială este una importantă. Igor Dodon și-a concentrat întreaga campanie pe denigrarea adversarului. O minciună repetată non-stop poate deveni adevăr. A ținut-o ocupată pe Maia să se apere. Ieri, un incident foarte interesant, un suspect în furtul miliardului, a încercat să doneze bani pentru campania Maiei Sandu. Era vorba de 14.000 dolari, plasați în mai multe tranșe egale. Ne duce cu gândul la schemele mafiote, de a compromite pe cineva. Acesta este un episod. Igor Dodon a avut atacuri misogine și grobiene. I-au spus prietenii lui de ce nu o invită pe dna Maia Sandu la un film. El nu poate, pentru că e căsătorit, dar pot să o invite ceilalți. Atacuri sub centură, ea trebuie să fie în defensivă. Principiu din tenis - a juca pe greșeala adversarului. O hărțuiește cu lucruri sub centură.

Armand Goșu Nu cumva și pentru că Maia Sandu, în scenariul inițial, nu era în turul doi, iar acum trustul lui Plahotniuc trebuie să recupere. Nu denotă disperarea lui Plahotniuc? Nu există cumva riscul pentru Plahotniuc ca aceste atacuri, venite în rafală, să nu ajungă la electorat? Omul simplu e năucit. Are timp să digere până pe 13?

Mădălin Necșutu, jurnalist

Într-adevăr, trustul lui Plahotniuc s-a activat foarte mult în ultimul timp împotriva Maiei Sandu. Există tendința de a o ataca pe Maia Sandu. Vedem o sincronizare a candidatului Dodon care folosește gurile de tun ale lui Plahotniuc. Un Dodon președinte e mult mai relaxant pentru guvernare. O Maia Sandu care ar presa, cu sprijinul UE și al SUA, pe partea de reforme ar fi o presiune pentru Plahotniuc.