Șeful diplomației române consideră că, dacă se va ajunge la un vot privind activarea art. 7, acest lucru "nu ar folosi nimănui" și ar crea "doar probleme din care nimeni nu va câștiga".

"În cadrul discuției de astăzi, am avut un prilej foarte bun pentru a primi o serie de detalii clarificatoare din partea colegului meu și în același timp de a asculta argumentele părții poloneze. Vreau să vă spun că poziția noastră este de a încuraja un dialog deschis și constructiv între Comisie și Poloni", a declarat joi ministrul român de Externe, întrebat de poziția României în cazul în care se va ajunge la un vot privind activarea art. 7 din Tratatul de la Lisabona în cazul Poloniei. 

Teodor Meleșcanu a mai declarat că Bucureștiul are "o responsabilitate specială și un interes deosebit" din acest punct de vedere, întrucât România va asigura Președinția Consiliului Uniunii Europene în 2019, moment în care ar fi posibil să se ajungă la aceste discuții.

Răspunzând unei întrebări, șeful diplomației române a precizat că nu a discutat cu omologul polonez despre un eventual sprijin al Bucureștiului în cazul în care se va ajunge la vot.  

 

"Nu am discutat despre voturi în diverse organisme ale UE pentru că Polonia se află într-un dialog constructiv și deschis cu Comisia Uniunii Eeuropene și domnul ministru m-a informat despre câteva acțiuni viitoare care vor avea loc pe această temă. Interesul nostru și dorința pe care o avem este de a se evita cu orice preț ajungerea la un vot care nu ar folosi nimănui și care crea doar probleme din care nimeni nu va câștiga",

 a afirmat Meleșcanu.

La rândul său, ministrul polonez de Externe, Jacek Czaputowicz, a precizat că nu a adresat omologului român rugămintea de a susține Polonia în cazul unui vot.

Pe de altă parte, șeful diplomației de la Varșovia a spus că "multe state membre" i-au semnalat că "ar dori să evite un vot în această chestiune".

"Ca argument apare faptul că un astfel de vot ar putea să conducă la o fragmentare a Uniunii Europene. Ce îi rog eu pe partenerii mei, inclusiv pe domnul ministru, este să privească obiectiv argumentele noastre, să ia la cunoștință nu doar poziția Comisiei, care, după părerea noastră, este nedreaptă și nu prezintă corect faptele, ci și poziția Guvernului Poloniei, care va fi prezentată în scurt timp", a susținut Jacek Czaputowicz, potrivit Agerpres.

Referitor la eventualitatea unui vot pe tema articolului 7, ministrul polonez de Externe a precizat: "Vreau să spun clar că, dacă ar apărea o situație în care să se ia această decizie de a se vota, Polonia va derula o campanie. Și din câte știu, nu doar Ungaria, ci și alte state sunt pregătite să ne sprijine. Nu știu care va fi poziția României, cu siguranță vom discuta pe acest subiect. Cred, am speranța că nu se va ajunge la această situație".