Românii nu mai au la fel de multă încredere în partidele principale, legitimitatea alegerilor naționale și mass-media tradiționale, dar rămân optimiști cu privire la capacitatea lor de a influența și realiza schimbarea, arată un studiu recent.

Cetățenii români păstrează un atașament solid față de societatea civilă și încrederea în libertățile aduse de căderea comunismului în 1989, deși sunt preocupați de viitorul democrației, și se arată neîncrezători în presa tradițională și îm capacitatea Guvernului de a proteja statul de drept, arată un raport comandat de Fundațiile pentru o Societate Deschisă. 

Raportul „Stări de Schimbare: Atitudini în Europa Centrală și de Est la 30 de ani după Căderea Zidului Berlinului” se bazează pe sondaje YouGov în șapte țări central și est-europene – Bulgaria, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Polonia, România și Slovacia – și constată un scepticism răspândit cu privire la guvern și la existența în viitor a libertăților țării care au fost câștigate cu greu.

În România, sondajul național constată că doar 30% cred că alegerile sunt „libere și corecte”. Sunt detectate preocupări cu privire la statul de drept, 68% dintre cetățenii respondenți exprimând teama că se află „sub amenințare”, ca și limitarea, în viitor, a posibilității de a critica autoritățile, deschis și fără consecințe. 58% dintre subiecți consideră că această libertate a fost deja limitată, se arată într-un comunicat al Fundației pentru o Societate Deschisă.

„Cu tot acest pesimism, există un nivel ridicat de sprijin pentru libertățile societății civile născute din revoluțiile din 1989. Spre exemplu, aproape trei sferturi dintre români (70%) cred că instituțiile academice ar trebui să fie libere să critice guvernul, în timp ce o mare proporție, din toate generațiile, cred că au multe oportunități să influențeze direcția politicii din țara lor și să aducă schimbare pe scară largă față de acum treizeci de ani”, se arată în comunicat.