Scutul american antirachetă de la Deveselu a fost finalizat, urmând să devină complet funcțional anul viitor, când va fi integrat în sistemul NATO. Ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, a reiterat faptul că scutul nu e îndreptat împotriva Rusiei.

În cadrul unui eveniment organizat de MAE pentru a marca capabilitatea tehnică a facilității antirachetă de la baza Deveselu, șeful diplomației a declarat că finalizarea scutului a presupus un efort instituțional complex.

Comănescu a reafirmat "caracterul exclusiv defensiv al scutului antirachetă", subliniind că el nu este îndreptat împotriva Rusiei, ci împotriva amenințărilor din afara continentului. Scutul, care include un radar puternic, interceptoare de rachete și echipament de comunicații, este ”capabil din punct de vedere tehnic”.  


Sistemul antirachetă va întări securitatea națională, atât direct prin protecția pe care o asigură teritoriului național, cât și indirect, sistemul având un important rol de descurajare,

a afirmat ministrul român de Externe.

Toate componentele majore ale sistemului de apărare antirachetă, inclusiv rachete, sunt în teren și au fost predate comandanților militari.

Facilitatea Aegis Ashore va deveni complet operațională în 2016, după ce va fi integrată în sistemul mai amplu de apărare antirachetă al NATO.

”Intrăm acum în următoarea etapă, a testării și evaluării operaționale, în vederea pregătirii pentru declarația Capacității Inițiale de Operare a acestuia, precum și a procesului de integrare NATO”, a precizat ambasadorul SUA la București, Hans Klemm.

Diplomatul a ținut să clarifice ”scopul exact” al acestui sistem.

”În primul rând, acest sistem este proiectat doar pentru a contracara amenințări venite din afara Europei. Așa cum a spus domnul ambasador Comănescu, NU este, repet NU este îndreptat împotriva Rusiei și nu are capacitatea de a reprezenta o amenințare pentru Rusia. Am explicat acest lucru Rusiei cu numeroase ocazii”, a explicat Klemm, potrivit discursului publicat pe site-ul  Ambasadei SUA.

”Totodată, ne-am oferit să colaborăm cu Rusia pentru a-i atenua îngrijorarea și, în cazul în care dorește acest lucru, pentru a-i proteja pe toți cetățenii noștri de rachete balistice din afara spațiului euroatlantic”, a mai spus ambasadorul american.

La ceremonia de la Ministerul de Externe au mai participat și ministrul Apărării, Mihnea Motoc, fostul ministru de Externe Bogdan Aurescu, directorul Agenției pentru Apărarea Antirachetă a SUA, viceamiralul James D. Syring, și asistentul Secretarului General al NATO, Patrick Auroy. 

”Facilitatea antirachetă din România mai trebuie să treacă printr-o serie de teste de conectare cu sistemul american EPAA, urmată în primăvară de integrarea sa în sistemul NATO antirachetă, alături de celelalte componente ale fazei a II-a a EPAA – cele patru nave AEGIS amplasate în portul Rota din Spania”, a scris Bogdan Aurescu, fost negociator-șef pentru România al Acordului cu Statele Unite privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România.

”Faptul că sistemul este fiabil a fost deja dovedit prin multiplele teste reușite ale interceptorilor și ale sistemului AEGIS Ashore, inclusiv de ultimul astfel de test din 10 decembrie 2015, din Hawai”, a mai scris Aurescu, într-un material publicat pe www.contributors.ro.

Facilitatea Aegis Ashore din România, creștere semnificativă a capacității de apărare antirachetă

Facilitatea de apărare antirachetă Aegis Ashore din România, element cheie al Etapei a II-a a Abordării Europene Adaptive în Etape (EPAA), reprezintă o creștere semnificativă a capacității de apărare antirachetă și a ariei de acoperire defensivă pentru zona sudică și centrală a teritoriului european al NATO în raport cu amenințările cu rachete balistice cu rază scurtă și medie de acțiune venite din afara spațiului euro-atlantic”, se arată într-o declarație comună România-SUA.

 

Etapa a II-a a EPAA sporește capacitățile existente ale SUA și NATO prin modernizarea sistemului de apărare antirachetă Aegis, folosirea unei variante mai avansate a interceptorului Standard Missile-3 și adăugarea unei facilități de apărare antirachetă terestre SM-3 (denumită și sistemul terestru Aegis) la Deveselu,

se mai arată în declarație.

EPAA contribuie ”substanțial” la securitatea colectivă a NATO, ca parte integrantă a capabilității Aliate de apărare antirachetă, potrivit declarației.