Reuniunea Comitetului Executiv Național (CExN) al PSD are loc miercuri, pe ordinea de zi fiind în principal evaluarea secretarilor de stat. Paul Stănescu a declara luni că se va lua și o decizie politică privind situația de la DNA.

UPDATE

Liderul PSD Vrancea, Marian Oprișan, a precizat, miercuri, după CExN al PSD, că la Congresul extraordinar al formațiunii din martie se intenționează prezentarea unui proiect de țară pe 25 de ani, care să fie ulterior supus dezbaterii publice și transformat în lege, după discuții cu opoziția, scrie Mediafax.

”Adică vom prezenta țării un proiect în care, pe fiecare domeniu de activitate, vom stabili care sunt prioritățile naționale și, după ce vom stabili pe fiecare prioritățile naționale și de ce au nevoie românii în următorii 25 de ani, vrem să supunem dezbaterii publice această ofertă în așa fel încât ulterior să o transformăm într-o lege, motiv pentru care toate Guvernele țării în următorii 25 de ani să respecte interesele stabilite de români”, a explicat Oprișan.

+++

"Despre congres, 10 sau 17 martie, urmând ca în zilele următoare să identificăm în care din cele două date găsim o locație unde să putem să facem un congres serios. Tematica congresului este în mare cea despre care am vorbit la intrare. S-a discutat și despre eventualitatea organizării unor alegeri pentru vicepreședinți. Eu le-am spus că voi fi de acord doar în situația în care modificăm structura Biroului Permanent Național și competențele și modul de alegere pentru vicepreședinți", a spus Dragnea la finalul ședinței Comitetului Executiv Național al PSD, conform Agerpres.

În privința evaluării secretarilor de stat, Dragnea a spus că vor fi înlocuiți 27 din cei 96 propuși de PSD, iar în alte 2-3 cazuri ”vor mai fi discuții zilele următoare".

+++

Fostul ministru al Transporturilor, Felix Stroe, a fost surprins de anunțul privind un congres extraordinar și s-a exprimat împotrivă: "Nu este nevoie. Partidul este unit, avem un președinte ales... Pentru ce ne trebuie congres?". Și alți lideri PSD au fost luați prin surprindere de anunțul președintelui lor.

+++

Înainte de CEx, Dragnea a declarat că la acest congres va cere un vot de încredere din partea colegilor.

Totodată, la reuniune se va discuta de "punerea în matca lor a instituțiilor de forță" și va fi "redefinit și relansat programul de guvernare".

În ceea ce privește comasarea DNA și DIICOT, Dragnea a respins informația: "Eu nu înțeleg de ce se reîncălzește ciorba asta prostească, comasarea DNA și DIICOT... Noi n-am discutat niciodata acest lucru, nici la partid, nici la parlament. De ce să se comaseze? Nici vorbă".

În ceea ce privește soarta șefei DNA, el a spus că ministrul Justiției trebuie să facă ceea ce crede: "Eu mă aștept să facă ceea ce crede că trebuie făcut și să fie condus de bunul simț și de experiența pe care o are și de ceea ce se întâmplă în societate și în sistemul de justiție. Eu cred că este unul din cei mai îndreptățiți și informați oameni din România în acest moment pentru a lua o decizie argumentată într-un fel sau altul”.

Procurorul-șef al DNA a anunțat că va ieși într-o conferință de presă în această seară, începând cu 19:30. De la izbucnirea scandalului, ea a avut câteva declarații în presă, la ziare.com și Antena 3, în care a respins acuzațiile foștilor deputați PSD Vlad Cosma și Sebastian Ghiță.

***

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a reafirmat luni că la ședința CExN de miercuri va urma să fie discutată evaluarea secretarilor de stat și că nu are de gând "să execute pe nimeni", scrie Agerpres.

El a adăugat că guvernul va fi cel care va propune restructurarea sau comasarea unor instituții. Totodată, Liviu Dragnea a precizat că premierul Viorica Dăncilă a prezentat o informare privitoare la perioada de la instalare și până în prezent, precum și care sunt acțiunile pe care le-a întreprins.

Luni, vicepremierul Paul Stănescu a susținut că Laura Codruța Kovesi ar trebui să își dea demisia de la șefia Direcției Naționale Anticorupție, în urma unor înregistrări telefonice de la DNA Ploiești difuzate de Antena 3.

Stănescu a mai spus că partidul va avea o poziție oficială "în ceea ce privește această chestiune foarte gravă": "Și noi vom lua o decizie politică și o poziție oficială în tot ce s-a derulat în toată media românească și vom veni cu o decizie a partidului”.

”În CEX vom lua o decizie în ceea ce privește această chestiune foarte gravă", a completat vicepremierul.