Ședința de Guvern de miercuri, care a început la ora 11:00, a fost suspendată din cauza unor discuții aprinse între premierul Florin Cîțu și USR PLUS asupra proiectului de investiții PNDL 3, botezat "Anghel Saligny".

 UPDATE

"Ministerul justiției nu a primit, până în acest moment, în original, cu respectarea condițiilor prevăzute de Hotărârea Guvernului 561/2009, proiectul privind Programul 'Anghel Saligny' (PNDL 3). Ministerul justiției nu se află, în acest moment, în situația de a aviza acest proiect, întrucât nu au fost parcurși toți pașii legali prevăzuți de HG 561/2009 privind elaborarea și avizarea actelor normative", precizează instituția.

Ministerul justiției mai transmite că nu sunt îndeplinite condițiile legale pentru a fi invocat un "aviz tacit" al Ministerului.

+++

Programul e în avizare de o lună de zile, a spus premierul. El susține că amendamentele USR PLUS nu au fost trimise pe cale oficială.

Cîțu spune că documentele pentru avizare au fost trimise la Ministerul justiției pe 25 august, după ce Stelian Ion a declarat că nu le-a primit. 

Premierul a negat că ar lua în calcul în acest moment o remaniere guvernamentală.

”Cel mai simplu ar fi ca toată lumea să respecte procedura .Eu vă spun că ce facem legal. Eu nu mă uit pe avize. Dacă există un dubiu undeva întrebăm Secretariatul General și Ministerul dezvoltării. Am întrebat Secretariatul General dacă procedurile de avizare au fost respectate și au fost. Nu s-a adoptat pentru că aveam un aviz de la Finanțe cu observații care este acum procesat. Va veni la ora 19:00”, a afirmat miercuri după-amiază Florin Cîțu, întrebat dacă proiectul are avizul Ministerului justiției.

Întrebat dacă va fi aprobat acest proiect cu riscul ca USR PLUS să iasă de la guvernare, premierul a răspuns: "Acest proiect va trece. Dacă are toate avizele și procedurile îndeplinite, trece. Eu nu cred că există un ministru care să facă abuz în funcție și să nu își respecte ceea ce are de făcut. Nu cred că există așa ceva în Guvernul României”.

”Asta cu amenințările, cu părăsirea coaliției vin și pleacă, acum două zile spuneau că nu pleacă și facem reforme la Guvern. Îi aștept pe colegi să facă reforme", a mai spus el.

+++

PNDL 3 va fi adoptat indiferent de poziția USR PLUS, au declarat surse guvernamentale pentru EurActiv România. În prezent, proiectul este la avizare la Consiliul Legislativ, instituție condusă de Florin Iordache.

Dacă miniștrii USR PLUS nu dau avizele, ei ar putea fi acuzați de abuz în serviciu sau vor primi și mai puțini bani la rectificarea bugetară, ce urmează să fie adoptată vineri.

PNDL 3, botezat Anghel Saligny, pentru a nu mai aminti că e un program folosit de Liviu Dragnea pentru a controla primarii PSD, trebuie aprobat înainte de rectificarea bugetară.

Un eventual corp de control trimis la ministerele ”buclucașe” (Transporturi, Economie și Justiție) ar putea invoca HG 561/2009 pentru aprobarea Regulamentului privind procedurile, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de documente de politici publice, a proiectelor de acte normative, precum și a altor documente, în vederea adoptării/aprobării.

Art. 21 al Regulamentului prevede că ”depășirea termenelor pentru avizare prevăzute la art. 20 reprezintă aviz tacit, fără îndeplinirea vreunei alte formalități de către inițiator”.

Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat că, până acum, nu a existat o speță în care să se stabilească dacă prevederile legale conțin dreptul de avizare tacită:

”Nu s-a discutat, dar în principiu este stabilit un termen pentru avizare. Obiectivul este să obținem avizele, să fie în regulă proiectul de act normativ, fiindcă este un proiect mult prea important pentru România și pentru dezvoltarea comunităților locale ca să existe dubii constituționale".

+++

Vicepremierul Dan Barna, copreședinte USR PLUS, a declarat că este "un moment potențial" de încălcare a protocolului de colaborare a coaliției, semnat "după momentul Vlad Voiculescu", menționând că speră să fie găsită o variantă pentru a rămâne într-o "colaborare funcțională", notează Agerpres.

"Este un moment potențial de încălcare a protocolului de colaborare pe care l-am semnat după momentul Vlad Voiculescu. Tocmai de aceea, în acest moment, am decis, în urma dialogului cu premierul, să suspendăm ședința până în această seară. Vom discuta și cu colegii parlamentari și cu conducerea USR PLUS și diseară să găsim totuși varianta în care să rămânem într-o colaborare cel puțin funcțională. Deocamdată discutăm scenarii și variante. Pentru noi rămâne important respectarea protocolului de colaborare așa cum a fost el semnat", a afirmat Barna, înainte de ședința grupului parlamentar al USR PLUS.

Și liderul UDMR, Kelemen Hunor, care susține PNDL 3, a declarat că "USR PLUS i-a șantajat la un moment dat pe toți", legând proiectul "Anghel Saligny" de proiectul ministrului Justiției, Stelian Ion, privind desființarea Secției speciale, mai scrie sursa citată.

"A fost o inițiativă susținută de PNL și de premierul Florin Cîțu. Am discutat încă de la începutul anului. Acum o lună, acest proiect a fost în primă lectură la ședința de guvern, după care a intrat pe circuitul de avizare. Noi credem că este necesar acest program, este un program diferit de PNDL, este un program care se referă doar la trei-patru obiective, și anume drumuri județene și drumuri locale, infrastructura de canalizare și de apă potabilă și rețeaua de gaze. Nu putem accepta ca în secolul XXI să existe în continuare 22.000 de kilometri de drumuri județene și peste 27.000 de km de drumuri locale care nu sunt modernizare, asfaltate și nu se poate accepta ca în 2021 și în continuare cam 57% din populația României - vorbesc de UAT-uri - 57% din UAT-uri nu au canalizare și 27% nu au apă potabilă. De asemenea, nu este de acceptat că nici 50% din populația României nu are acces la gaze", a explicat liderul UDMR.

+++

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat la Parlament că ședința s-a suspendat pentru ca miniștrii, unii dintre ei și parlamentari, să participe la "activitatea parlamentară”, adăugând că s-a mai întâmplat ca ședințele să fie suspendate.

+++

În ședință, premierul a introdus pe ordinea de zi suplimentară proiectul de investiții locale „Anghel Saligny”, USR PLUS a cerut retragerea lui, iar apoi au început discuțiile contradictorii, potrivit unor surse politice.

Proiectul mai are nevoie de avize de la Ministerul Justiției și Ministerul Transporturilor pentru a putea fi adoptat și, implicit, inclus în proiectul de rectificare bugetară. 

Miniștrii Stelian Ion și Cătălin Drulă condiționează acordarea avizelor de desființarea SIIJ în forma propusă inițial în Guvern, însă liberalii și UDMR nu sunt de acord.

Încă de la anunțul liberalilor privind intenția de a iniția un nou PNDL, cei din USR PLUS au anunțat că nu vor fi de acord cu acesta.

Ulterior, Biroul de presă al Guvernului a transmis motivul suspendării ședinței.

"Ședința de Guvern a fost suspendată și va fi reluată la ora 19. Menționăm că decizia de suspendare a fost luată în contextul începerii noii sesiuni parlamentare", a precizat sursa citată.

Premierul Florin Cîțu este așteptat miercuri la ședința grupurilor parlamentare ale PNL din Senat și Camera Deputaților unde va încerca să își impună oamenii: Florin Roman - vicepreședintele Camerei Deputaților și Daniel Fenechiu - liderul senatorilor.