Ședința solemnă a Parlamentului dedicată celor 100 de ani de la Marea Unire a început în urmă cu câteva minute.

La ședință participă șefii celor două Camere, Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea, premierul Viorica Dăncilă și miniștri.

Principesa Margareta și Principele Radu Duda au venit și ei la ședința solemnă, urmați de Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, și de secretarul general al Guvernului, Toni Greblă.

Călin Popescu Tăriceanu a venit alături de prefericitul Daniel, dar și de reprezentanți ai comunității evreiești și ai Bisericii Catolice.

Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă au intrat în plen singuri, în timp ce președintele Klaus Iohannis a fost însoțit de o delegație a PNL. Conform protocolului, Iohannis trebuia să fie întâmpinat de președinții Parlamentului, dar aceștia au refuzat să îl aștepte.

Totodată, în tribuna oficială sunt și foștii șefi de stat, Emil Constantinescu și Traian Băsescu.


Mesajele președintelui:

  • Marea Unire s-a putut înfăptui și, mai ales, a durat pentru că propunea în plan intern drepturi și libertăți așteptate de toți oamenii. Ea susținea în plan internațional prevalența dreptului asupra forței și principiul frățietății universale.Într-un moment de criză a relațiilor internaționale, România, cu sprijinul aliaților săi, a fost parte a soluției, și nu a problemei.
  • Pe 1 decembrie 1918, Iuliu Maniu se întreba, la Alba Iulia, ce ar putea face generația sa pentru a se ridica la înălțimea îndeplinirii unui asemenea ideal. Cu privilegiul de a fi Președintele României în vremea Centenarului, preiau emoționanta interogație a fruntașului ardelean, făuritor al Marii Uniri, și v-o adresez dumneavoastră, aleșilor nației: prin ce putem să fim noi demni de împlinirile de acum 100 de ani?
  • Suntem parte a NATO, cu toate beneficiile de securitate care decurg din acest statut, și suntem membri ai Uniunii Europene, integrați în marea familie a națiunilor, așa cum au visat înaintașii noștri.Nu ne-a fost simplu să ajungem aici. Și, tocmai de aceea, la fel ca acum un secol, oamenii au mari speranțe pentru viitorul țării noastre și așteptări îndreptățite de la cei care o conduc.
  • Cu atât mai mult de Centenar, românii așteaptă o guvernare la înălțimea moștenirii care ne-a fost încredințată, vor lideri politici responsabili, cinstiți și care să-și propună obiective politice ambițioase pentru România, nu pentru interesele lor vremelnice.
  • Românii înțeleg că prosperitatea noastră depinde, în mod esențial, de alegerile pe care le facem, de opțiunile de dezvoltare pe care le adoptăm, de consecvența în a ne urma angajamentele. Este timpul să înțeleagă același lucru și majoritatea politică și guvernamentală.
  • Celebrăm Centenarul într-o perioadă tumultoasă pentru societatea românească, iar unele abordări populiste, demagogice și manipulatorii au semănat discordie și au afectat unitatea care ar fi trebuit să caracterizeze modul în care sărbătorim împlinirea unui vis de veacuri.
  • Spiritul națiunii este însă viu și s-a manifestat în susținerea fără echivoc pe care cetățenii au arătat-o în fața oricăror încercări de a pune în pericol principiile și valorile care au stat și la baza Marii Uniri de acum 100 de ani.
  • A fi român echivalează acum cu a fi european, iar acest lucru înseamnă mult mai mult decât semnificația istorică sau geografică a termenului. Înseamnă a fi parte a unei comunități de valori care prețuiește libertatea, solidaritatea, respectarea demnității umane, democrația și în care domnește necondiționat statul de drept. Sunt lucruri care fac parte din fibra națională și nimeni, sub nicio formă, nu are dreptul de a le contesta.
  • Doamnelor și domnilor parlamentari și guvernanți,

Ascultați vocea românilor, recuplați-vă la interesele naționale, ridicați-vă la demnitatea Centenarului și nu îl dezonorați! Luați exemplul anului 1918: România își atinge potențialul său doar atunci când politicienii sunt inspirați de năzuințele oamenilor și ghidați de un proiect național!

  • Nu puneți în joc tot efortul și sacrificiile românilor pentru care sunt atât de respectați în Uniunea Europeană, nu faceți rău societății românești mergând mai departe cu legi ale justiției și cu modificări ale codurilor penale care sunt incongruente cu o democrație veritabilă.
  • Sunt atât de multe probleme care își așteaptă rezolvarea și asupra cărora românii își doresc să vă aplecați, de la readucerea la performanță a marilor sisteme publice, la eficientizarea administrației publice și modernizarea infrastructurii.
Să nu mai votăm în Parlamentul European împotriva României

Atât Liviu Dragnea, cât și premierul Viorica Dăncilă au lansat atacuri la adresa liberalilor pentru modul în care eurodeputații partidului au votat în Parlamentul European în cazul Rezoluției privind statul de drept, în discursuri care, altfel, îndemnau la pace și unitate.

Mai mult, Dăncilă s-a folosit de numele Brătienilor atunci când le-a reproșat liberalilor votul de la Strasbourg.

"Să fim români înainte de orice atunci când votăm în Europa, să stabilim împreună obiectivele pe care să le urmărim, să vorbim pe o singură voce. Să nu se mai întâmple ceea ce s-a întâmplat recent în Parlamentul European, când au fost români care au votat împotriva României. Trebuie să încetăm acest război între români și români pe care îl ducem de prea multă vreme în afara țării și in interior", a declarat liderul PSD, enumerând obiectivele majore ale României:  adoptarea monedei euro, aderarea la Spațiul Schengen și un rol activ în cadrul NATO.

"Separați putem fi frânți, dar uniți împreună putem însă a fi o forță de nestăvilit și să construim o Românie puternică în Europa și în lume", a afirmat neconvingător Liviu Dragnea, "mândru" că este român.

Dragnea s-a adresat românilor din Basarabia, susținând că între România și R. Moldova se află "o graniță imaginară".

Mesaj de pace și unitate, cu reproșuri la adresa liberalilor

Viorica Dăncilă a susținut că a venit cu "un mesaj de pace și unitate", ea dorind "consens, echilibru și cooperare".

Cu vorbe mieroase, Viorica Dăncilă i-a salutat pe liberali pentru contribuția Brătienilor la Marea Unire, după care i-a criticat pe cei care au votat în PE Rezoluția privind statul de drept din România.

"Poți să critici, dar ca român când vorbești despre România trebuie să militezi pentru ca țara ta să fie tratată cu respect", a spus premierul, care le-a recomandat celor care îndrăznesc să critice "să se gândească la interesul nostru comun, nu doar la nemulțumirile lor personale".

În aplauzelor mai multor parlamentari, Dăncilă a adresat și președintelui "un mesaj de pace politică".

Lăsând în spate atacurile, criticile și jignirile, Viorica Dăncilă a susținut că politicienii trebuie să fie uniți în cele șase luni ale Președinției române a Consiliului UE, uniți în fața Parlamentului European și a Comisiei Europene, astfel încât România să nu mai fie criticată pentru "lucruri admise în alte state europene".