Șeful Poliției Capitalei, Bogdan Berechet, și șefa Direcției de Sănătate Publică (DSP) București, Oana Niculescu, vor fi prezenți marți în Comisiile parlamentare de apărare și sănătate pentru a da explicații despre cum a fost organizat Congresul PNL.

Prezența celor doi vine care urmare a unei solicitări făcute de membrii PSD din Comisiile de apărare și sănătate din Camera Deputaților. Aceștia au transmis luni o convocare oficială către șefii Direcției Generale a Poliției Municipiului București și ai Direcției de Sănătate Publică, pentru a da explicații cu privire la circumstanțele organizării și desfășurării congresului PNL.

Comisarul-șef Bogdan Berechet și dr. Oana Niculescu au fost chemați pentru a da explicații privind  legalitatea avizării acestui eveniment politic, despre modul în care au fost raportate testele COVID-19 pozitive din Capitală în perioada premergătoare congresului și despre dubla măsură în sancționarea încălcărilor restricțiilor de la această întrunire politică, în raport cu pedepsele aplicate cetățenilor obișnuiți. 

Șeful Poliției Capitalei va fi audiat în Comisia de apărare de la ora 12:00, iar șefa DSP vine în Comisia de sănătate de la ora 13:00.

+++

Reamintim că sâmbătă, PNL și-a ales noul președinte într-un Congres care a adunat peste 5.000 de participanți, în condițiile în care rata de infectare în București era de peste 4 la mia de locuitori. De asemenea, fostul ministru al sănătății Vlad Voiculescu a scris duminică pe Facebook că, în contextul Congresului PNL, creșterea ”fulminantă a numărului de cazuri s-a temperat în mod miraculos după ziua de luni”.

”Aflu astăzi că peste 4.000 de teste pozitive din zilele de 23, 24, 25 septembrie nu au fost "alocate*" de DSP București, adică nu au apărut în cifrele oficiale. Incidența ar fi fost altfel semnificativ mai mare”, a scris Voiculescu.

Grupul de Comunicare Strategică a precizat că diferența atât de mare e provocată de faptul că au fost alocate ”aproximativ 1.400 de cazuri care erau nealocate, cifra înscriindu-se în media zilnică de cazuri pe care DSP București le prelucrează și alocă, după efectuarea anchetelor epidemiologice". Nu a precizat din ce perioadă au fost relocate aceste cazuri.