Plenul Senatului a dezbătut și votat miercuri proiectul de lege prin care se interzice difuzarea la radio și TV, în intervalul orar 06:00 - 23:00, a reclamelor la jocurile de noroc.

UPDATE

Proiectul a fost adoptat cu 80 de voturi "pentru", niciun vot "împotrivă" și două abțineri. El merge acum la Camera Deputaților.

+++

Dezbaterile s-au terminat după aproximativ 20 de minute, iar proiectul intră la votul final. 

+++

Lorand Turos, UDMR-istul care a propus amendamentul prin care influencerii și personalitățile nu au voie să promoveze jocurile de noroc, a declarat în plen că, dacă ar fi fost consultați de colegi, ar fi susținut și ei de la început proiectul. Reamintim că UDMR nu a semnat proiectul, doar a venit cu un amendament marți în Comisii și a anunțat că va vota proiectul.

Cosmin Poteraș, senator neafiliat, a declarat că legea era bună în forma inițială și nu o va vota, pentru că aleșii "vor să reglementeze fără să modifice nimic".

Președinta interimară a Senatului, liberala Alina Gorghiu, cea care a susținut modificările la proiect, a declarat că tinerii sunt afectați de genul acesta de divertisment și fenomenul ia amploare, însă "pârghiile corecte au fost luate ieri în Comisii".

Ea a mai spus că familiile nu sunt iresponsabile să-și lase copiii să se uite la TV la ora 05:00 dimineața, deci nu sunt probleme dacă reclamele rulează în intervalul orar 23:00 - 06:00.

"Această abordare este cea sănătoasă pentru că avem la bază studii", a comentat Gorghiu, completând că aceste studii spun că interzicerea totală nu face decât să amplifice fenomenul spre o piață neagră.

Ea a dat exemplul din Franța și Marea Britanie unde au fost adoptate măsuri similare care nu vizează o interzicere totală.

Senatoarea USR Simona Spătaru a explicat că avem obligația e a lua măsuri, în conformitate cu recomandările OMS în acest sens. Ea a reamintit că USR a depus un proiect de lege prin care lângă școli să nu mai existe săli de jocuri de noroc.

"Singura neplăcere a fost marți în Comisiile comune, când, prin amendamente, s-a dat un bonus industriei jocurilor de noroc, pentru că s-a apreciat că nu este momentul să interzicem de tot reclamele. Cunoaștem cu toții că după ora 23:00 copiii sunt încă expuși", a adăugat aceasta.

Și ea speră ca PNL să își retragă amendamentele în Camera Deputaților, iar proiectul să fie adoptat în forma inițială.

În timpul dezbaterilor, senatoarea AUR Rodica Boancă a declarat că, deși se aștepta ca proiectul să fie adoptat în forma inițială, amendamentele admise sunt foarte "îndulcite".

"Nu vom scăpa de publicitatea în privința jocurilor de noroc. (...) Am văzut elevi sub 18 ani intrând fără nicio problemă în sălile de jocuri, nu există niciun fel de control și ulterior marcării lor și devenirea lor ca victime. Legea trebuia să treacă așa cum era - fără publicitate nici în online, nici la TV, nici pe clădiri. A lăsa un interval orar să existe astfel de reclame viciază, pentru că multe persoane rămân active și după ora 23:00", a spus Boancă.

Ea a mai spus că nu crede că mesajul "Fii responsabil" îi va determina pe oameni să nu mai joace și a dat exemplul mesajelor de pe pachetele de țigări care nu au dus la o scădere a numărului de fumători.

Ea a făcut apel la deputați să revină asupra formei inițiale a proiectului, adică la o interzicere totală a reclamelor.

+++

Ședința Senatului a început puțin după ora 12:00, iar senatorii au început dezbaterea proiectului.

Consiliul Concurenței, Consiliul Național al Audiovizualului, Consiliul Economic și Social sunt de acord cu propunerile din proiect.

+++

Votul senatorilor vine după ce marți Comisia juridică și Comisia pentru cultură au adoptat un raport de admitere cu amendamente pentru proiectul de lege.

Senatul a fost prima Cameră sesizată. Pentru a putea merge la promulgare, legea mai trebuie să treacă și de votul deputaților.

Principalele prevederi:

- reclame interzise la radio și TV în intervalul orar 06:00 - 23:00;

- amenzi între 10.000 - 50.000 de lei pentru cine nu respectă prevederile;

- influencerii și personalitățile nu vor avea voie să promovează prin spoturi jocurile de noroc;

- dimensiunile bannerelor publicitare din oraș să nu depășească în mod individual o suprafață de 30 de metri pătrați și să nu promoveze premii în bani sau bunuri materiale;

-  sintagma "Joacă responsabil" din reclame sau bannere a fost înlocuită cu sintagma "Fii responsabil";

- sunt permise în reclamele radio și TV inserturile grafice, respectiv reprezentarea, statică sau în mișcare, cu sau fără sunet, a mărcii, astfel cum aceasta este definită potrivit legii, a siglei sau a altui simbol prin care se identifică titularul mărcii, al siglei sau al simbolului ori imaginea unui produs reprezentativ al acestuia, dacă acestea sunt efectuate în timpul transmisiunilor sportive în direct. În orice situație, aceste inserturi grafice vor fi însoțite de mesajul „Fii responsabil”.

Proiectul pentru completarea art. 29 din Legea nr.504/2002 a audiovizualului și pentru modificarea și completarea Legii nr. 148/2000 privind publicitatea a suferit modificări prin amendamente, iar inițiatorul legii nu mai este mulțumit.

Șefa interimară a Senatului, Alina Gorghiu, și câțiva liberali au venit cu modificări. De la interzicerea totală a reclamelor s-a ajuns la o interzicere parțială. (Detalii)

Reamintim și că EURACTIV România a solicitat marți un punct de vedere de la Asociația Organizatorilor de Sloturi (ROMSLOT) cu privire la proiectul de lege. Sorin Georgescu, președintele Asociației, a transmis, printre altele, că "industria jocurilor de noroc nu este împotriva niciunei reglementări care vine în sprijinul consumatorului".