Plenul Senatului a respins luni cererea DNA de începere a urmării penale pe numele lui Călin Popescu Tăriceanu.

UPDATE Remus Borza, numit recent consilier pe probleme economice al premierului, scria pe 30 mai cum s-a dus Viorica Dăncilă în Parlament pentru a-l asigura pe Tăriceanu că senatorii PSD nu vor vota cererea DNA.

"După o negociere fulger între Ciolacu și Ponta privind recunoașterea grupului parlamentar Pro România a venit o lovitură de la partenerii de coaliție, respectiv de la oamenii lui Tăriceanu, care au refuzat să susțină și să voteze candidatul PSD. Au urmat trei ore de suspans. Cum s-a ajuns la acest blocaj? În dimineața zilei de miercuri, Robert Cazanciuc, președintele Comisiei juridice din Senat, a pus pe ordinea de zi cererea DNA de ridicare a imunității lui Tăriceanu. Colac peste pupăză, votul din Comisie a fost favorabil începerii urmăririi penale față de președintele Senatului. A trebuit să vină Dăncilă în Parlament, să-i dea asigurări lui Tăriceanu că în Plenul Senatului se va respinge cererea DNA", a scris Borza pe blog.

Cererea a fost respinsă cu 71 de voturi "împotrivă" 38 de voturi "pentru" și o abținere.

17.56 A început votul, care este secret și se exprimă cu bile. Cererea se adoptă cu majoritatea senatorilor (69).

17.28 Declarațiile lui Șerban Nicolae (PSD):

 

  • Mi-e greu să înțeleg cum de sunteți așa de categoric (ridicarea imunității - n.r.) fără să studiați dosarul.
  • Poate că ar fi fost nevoie și de alte dovezi, poate că susținerea DNA că a luat mită trebuia susținută și de niște documente. Senatul ar trebui să ceară prin cunoștință de cauză ridicarea imunității, nu pentru că așa a decis un partid.

 

17.24 Declarațiile lui George Dircă (USR):

 

  • O jumătate de an, președintele Senatului a trăit într-o bulă. Luni întregi, cererea Parchetului a fost îngropată de colegii de Coaliție într-u fișet metalic de la etajul cinci.
  • Pentru noi este vital să știm dacă al doilea om în stat și care ar putea conduce interimar, în anumite situații țara, este dincolo de suspiciunile de luare de mită.

17.22 Declarațiile lui Florin Cîțu (PNL):

 

  • Noi în Parlament nu suntem judecători, treaba nostră este să respectăm și prin vot separația puterilor în stat. De același tratament trebuie să beneficieze orice cetățean. PNL crede că tărie că dosarele trebuie discutate în instanță, nu în Parlament.

 

17.05 Declarațiile lui Tăriceanu: 

 

  • În concluzie, raportat la aspectele de mai sus de la primul criteriu, se constată că sesizarea Parchetului are lacune în privința credibilității demersului.  
  • Este de notorietate faptul că în România, aducerea unei acuzații publice a devenit o modalitate de încălcare a prezumției de nevinovăție prin practicile de comunicare enumerate mai sus.  
  • În exercitarea mandatului meu de senator și de Președinte al Senatului României, am luptat și acționat public împotriva abuzurilor din justiție (cu precădere în faza urmăririi penale) acuzând în mod constant parchetul (în special DNA) de încălcarea drepturilor omului și de implicare politică.
  • Mai mult, în calitate de senator, am inițiat un proiect de lege adoptat de Parlament prin care s-a reglementat declasificarea protocoalelor de cooperare între autoritățile din justiție și serviciile de informații, precum și eliminarea efectelor generate prin încălcarea articolului 6 din Convenția europeană a drepturilor omului.
  • De asemenea, în calitate de senator și lider al unuia dintre cele două partide care asigură majoritatea parlamentară, am susținut împreună cu întreg grupul politic din care fac parte, introducerea în legile de organizare a justiției a principiului răspunderii magistraților pentru erorile judiciare și transferul competenței de investigare a magistraților de la DNA la o secție distinctă a Parchetului General.

 

17.00 Președintele Comisiei juridice, Robert Cazanciuc, prezintă raportul Comisiei.

16.57 S-a trecut la dezbaterea privind ridicarea imunității.

16.40 Călin Popescu Tăriceanu nu prezidează ședința și stă în bancă alături de ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu.

Miercuri, senatorii din Comisia juridică au aprobat ridicarea cererii DNA privind ridicarea imunității lui Călin Popescu Tăriceanu, după șase luni de tergiversare.

Pe 8 noiembrie 2011, DNA a solicitat ridicarea imunității președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, pe care-l acuză că ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, foloase materiale în valoare de aproximativ 800.000 de dolari de la reprezentanții unei companii austriece, în schimbul demersurilor depuse de acesta în exercitarea funcției, astfel încât să se încheie mai multe acte adiționale la un contract comercial derulat de companie.

Votul privind cererea DNA a tot fost tergiversat, pe motiv că dosarul are 17.000 de pagini și e foarte greu de studiat.