Deputații și senatorii și-au votat bugete mai mari decât alocarea de la Guvern. Finanțele au promis fonduri suplimentare la rectificare. Totodată, legea pensiilor speciale, trimisă la reexaminare de Iohannis urmează să fie votată, din nou, marți.

Camera Deputaților a primit, inițial, de la Guvern, 313,7 milioane de lei, însă a solicitat Ministerului Finanțelor o majorare cu aproximativ 27 de milioane de lei, pentru plata majorărilor salariale decise de Guvern în ultimele luni. Potrivit Mediafax, Ministerul Finanțelor a anunțat că Parlamentul va primi acești bani la rectificarea bugetară.

În aceeași situație s-a aflat și Senatul, care a solicitat, săptămâna trecută, o majorare de 36 de milioane de lei pentru bugetul propriu, din aceleași considerente. Răspunsul a fost identic, ministrul Anca Dragu promițând fonduri suplimentare la rectificare.

Majorarea se adaugă celor 13 milioane de lei pe care Senatul i-a primit deja în plus în bugetul pentru 2016, față de 2015. Și bugetul inițial propus de Guvern pentru 2016 pentru Camera Deputaților era în creștere cu 25,53% față de cel din 2015.

Totodată, aleșii nu au uitat nici de proiectul pensiilor speciale, care a fost introdus de PSD pe ordinea de zi suplimentară a Birourilor permanente reunite.

"Din câte știu, la solicitarea liderilor de grup PSD din Camera Deputaților, a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară a ședinței Birourilor permanente proiectul de modificare a Legii 96 privind statutul deputaților și senatorilor. (...) Bine, acum să nu facem proces de intenție, poate că s-au răzgândit și PSD-ul o să voteze împotriva adoptării pensiilor speciale. Cel puțin, domnul Dragnea așa a dat declarații, că nu mai susține adoptarea pensiilor speciale", a declarat, răspunzând unei întrebări, liderul grupului PNL din Camera Deputaților, Ludovic Orban, relatează Agerpres.

În funcție de mandate, pensiile speciale ar putea fi între 1.500 și 4.000 de lei.

Pensiile speciale au fost adoptate în sesiunea trecută, dar președintele Klaus Iohannis a retrimis legea în Parlament, acuzând "caracterul excesiv și arbitrar al noii indemnizații de care ar urma să beneficieze deputații și senatorii, iar, pe de altă parte, de faptul că acest drept ar urma să se acorde tuturor parlamentarilor care au săvârșit fapte de corupție potrivit vechiului Cod Penal, precum și celor al căror mandat a încetat pentru incompatibilitate".

La reexaminare, parlamentarii au stabilit ca cei condamnați penal să nu mai beneficieze de pensii speciale.

Proiectul urmează să fie dezbătut în plenul ședinței comune de marți a Camerei Deputaților și Senatului.