Parlamentul European va vota în următoarea sesiune o rezoluție asupra situației democrației din România, care a fost amânată pentru a nu se suprapune cu vizita președintelui Klaus Iohannis la Strasbourg.

„O rezoluție este necesară și deja am decis că va avea loc la următoarea sesiune”, a declarat, pentru EURACTIV România, Ska Keller, co-lider al grupului Verzilor din Parlamentul European.

Keller a confirmat că rezoluția a fost amânată pentru a nu se suprapune cu vizita președintelui, dar a precizat că va fi supusă la vot. Grupul Verzilor din Parlamentul de la Strasbourg a fost, de altfel, cel care a susținut necesitatea unei dezbateri în plen pe tema justiției și statului de drept în România, în urma violențelor jandarmilor de la protestul din 10 august.

Parlamentul European a dezbătut, în data de 3 octombrie, situația din România, în prezența premierului Viorica Dăncilă, dar adoptarea unei rezoluții a fost adoptată a fost amânată pentru o viitoare sesiune plenară. Ulterior, mai mulți eurodeputați români - inclusiv din grupul popularilor, cel mai numeros din legislativul european și foarte critic la adresa guvernului PSD - au evocat scenariul de a nu mai exista nicio rezoluție.

Intrebată dacă este sigură în privința acestui act al Parlamentului, Ska Keller a răspuns: „după cum spuneam, s-a luat deja decizia de a discuta rezoluția”.

„Inițial a fost stabilită pentru această sesiune plenară, imediat dupa raportul Comisiei de la Veneția, dar președintele Iohannis a cerut să nu fie săptămâna aceasta”, a elaborat eurodeputatul german.

„Am acceptat amânarea, dar există un acord al grupurilor politice privind această rezoluție. Va fi foarte interesant dacă unele grupuri vor dori să-și schimbe poziția, dar până acum nu a apărut nimic pe agendă în acest sens”, a mai spus Ska Keller.

Eurodeputatul român Siegfried Mureșan, purtător de cuvând al Partidului Popular European, a spus pentru Digi24 că poate „ar fi de preferat să nu avem o rezoluție” a Parlamentului European despre România, în pragul preluării Președinției Consiliului, pentru că aceasta ar putea să nu facă suficient de clar distincția între „cei care merită criticați” și lucrurile care funcționează.

Chiar și președintele Klaus Iohannis a spus, într-o conferință de presă de după declarațiile din plen, că „este extrem de neobișnuit ca Parlamentul European să dezbată și să voteze o rezoluție împotriva unui stat membru cu doar o lună înainte de a prelua președinția Consiliului UE”. Alfat lângă Iohannis, Antonio Tajani - președintele Parlamentului European - a spus totuși că „Parlamentul e pregătit să aibă o rezoluție. Vom decide conținutul acestei rezoluții”.

Joi va avea loc Conferința președinților - în care se reunesc șefii de grupuri politice - unde se va decide agenda viitoarei sesiuni și vom avea un semnal mai clar, a explicat Ska Keller.

„Sigur că rezoluția poate fi respinsă, dar ar fi un semnal foarte prost ca, după ce inițial eurodeputații au zis că statul de drept este foarte important și vor discuta o rezoluție, aceasta să nu mai existe”, a concluzionat Ska Keller, în interviul acordat EURACTIV.