Majorarea pensiilor din sistemul public reprezintă un subiect asupra căruia liderii Coaliției PNL-USR PLUS-UDMR nu au ajuns încă la un acord.

"Pensiile vor fi mai mari ca anul trecut, deci anul acesta punctul de pensie este mai mare ca anul trecut. Pensiile au crescut 14%. Asta înseamnă că anul acesta, deja începem anul cu cheltuieli mai mari cu pensiile de aproape 9 miliarde de lei de la începutul anului, aproape 1% PIB trebuie să găsim acești bani", a spus, luni, Florin Cîțu luni, la finalul ședinței Biroului Executiv al PNL.

Totuși, surse din partid spun că Florin Cîțu ar fi transmis în ședința de luni că nu vrea majorarea niciunei pensii din cauza lipsei de bani, astfel că în bugetul de stat pe anul 2021 nu va fi cuprinsă nicio mărire.

Surse din USR PLUS spun că liderii lor vor o majorare de 3-5% a pensiilor, iar UDMR susține o creștere cu opt procente.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a fost întrebat luni dacă în Coaliție s-a discutat despre înghețarea pensiilor, informație vehiculată în spațiul public, însă acesta a negat.

"Nu există niciun acord pe înghețarea pensiilor. În programul de guvernare și în discuțiile avute înainte de a forma Guvernul, noi ne-am luat un angajament că pensiile vor crește în 4 ani de zile cu acel procent de 40 și ceva, cum este în lege, nu într-un an", a spus vicepremierul Hunor.

El a mai adăugat că UDMR vrea o creștere de 8% a pensiilor din septembrie, dar asta "în funcție de posibilitățile bugetare".

Întrebat același lucru, Florin Cîțu a evitat un răspuns.

Totodată, liderii Coaliției PNL-USR PLUS-UDMR s-au întâlnit luni într-o ședință pentru a discuta, printre altele, soarta pensiilor în 2021.