Eurodeputatul Sorin Moisă își anunță plecarea din PSD într-o postare extrem de lungă pe Facebook, în care explică ce se întâmplă în partidul acaparat de interesele personale ale lui Liviu Dragnea.

”Sub conducerea lui Liviu Dragnea, PSD a dezgropat, reactivat și adaptat la contextul actual al României o parte dintre reflexele îndelung cultivate în anii național-comunismului pe care le speram definitiv depășite. Doar în 1990 partea cea mai reacționară din FSN mai folosise acest discurs, pentru a-l abandona apoi și ea, și a se legitima prin discursul integrării României în Uniunea Europeană și NATO. Acum suntem din nou în situația în care străinul rău conspiră împotriva României, în care Bruxelles-ul este ostil și inamic românilor, multinaționalele îi exploatează pe români, George Soros este aliat cu diverse cancelarii occidentale pentru a scoate lumea în stradă și se ocupă personal să comită diverse nedreptăți împotriva domnului Dragnea”, a scris sâmbătă pe Facebook europarlamentarul Sorin Moisă.

El acuză ”gruparea” Dragnea de inadecvare, incompetență, stângăcie, complexe, de lipsa aderenței spontane la elita europeană și occidentală.

 

”Lipsindu-i anvergura și sofisticarea pentru a transforma România într-o țară care să performeze, să prospere și în care propriii cetățeni să se simtă bine, o parte din elita politica românească a transferat pe nesimțite responsabilitatea eșecului în afară. Bruxelles-ul a devenit, din fosta speranță, vinovat pentru propria neputință și incompetență, pe care reușim să le sublimăm în bățoșenie: ne stropșim la el, mai ales de la distanță, și asta ne dă un fals sentiment de tărie. Suntem liberi să ne dezvoltăm, dar pentru că nu suntem în stare, dăm vina pe alții, îi acuzăm că ne-au luat libertatea cu care nu știm ce să facem”,

 

mai scrie Moisă.

Subliniind că faptul că România are nevoie de patriotism și chiar de un naționalism ”moderat, luminos, generos, construit pe încredere în sine, europarlamentarul califică oferta PSD drept un ”naționalism de tip polonez sau maghiar, frustrat, în mod steril opus Bruxelles-ului, conservator social”, care ne apropie de Rusia lui Putin.

Moisă admite că în unele rânduri Bruxelles-ul a greșit față de România, dar respinge ideea unei ”agende anti-românești”.

”Am auzit de nenumărate ori fraza „nu ne lasă Bruxelles-ul” ca pe o scuză a propriei neputințe pe subiecte cu care Bruxelles-ul nu avea absolut nicio legătură, sau unde ne puteam impune cu un minim efort. Este tipic să nu știm sau să nu vrem să facem lucru, dar să avem o teorie despre cum alții, „cei mari”, oricum nu ne-ar lăsa ... Lumea e concurențială, evident că și alții își apără interesele, că locul gol se umple imediat în politică și economie, evident că nimic nu e simplu, dar sigur lumea nu e un complot deja tranșat în defavoarea României”, afirmă Moisă. 

Lipsa de empatie față de Colectiv

Fostul șef de cabinet al comisarului Dacian Cioloș reproșează PSD și ”lipsa halucinantă de empatie, individuală sau de grup, arătată cu prilejul aniversării lui Liviu Dragnea în ziua comemorării celor doi ani de la Colectiv”, susținând că asta l-a ”zguduit profund”.

”Așa cum detest ura față de electoratul PSD, lipsa de considerație pentru victimele Colectiv și România pe care ele o reprezintă este absolut inacceptabil”, spune el.

Sorin Moisă se referă și la incapacitatea administrației de a construi autostrăzi, dând ca exemplu izolarea economică a Moldovei, deși regiunea reprezintă ”leagănul electoral” al PSD: ”Un motiv imens de supărare pe PSD este neprioritizarea (în realitate) a construcției autostrăzii Târgu Mureș-Târgu Neamț- Iași, durerea Moldovei, leagănul electoral al PSD”.

Mutilarea justiției

Sorin Moisă nu uită nici lupta social-democraților împotriva justiției, avertizând PSD că nu există ”o incompatibilitate reală” între electoratul său și lupta anti-corupție, ci dimpotrivă: ”electoratul PSD este cel mai vulnerabil la corupție, la cea mică în mod direct, la cea mare în mod sistemic, ca tot restul lumii”.

În acest context, Moisă nu crede că există ”o majoritate tăcută furioasă care ar sta să se reverse în stradă” pentru a stopa ”abuzurile justiției”, cum spune PSD. 

Susținând că nu e de acord cu ”mutilarea” justiției, eurodeputatul atrage atenția PSD că a ajuns ”la un nivel de neîncredere internă și internațională”, astfel că ar fi bine să trimită mai întâi proiectele de reformă Comisiei de la Veneția, care nu poate fi bănuită de partizanat. 

Tel Drum

Referitor la cazul Tel Drum, Sorin Moisă consideră că poziția lui Liviu Dragnea în fruntea partidului și a Parlamentului a devenit ”nesustenabilă”, apreciind că asocierea OLAF cu ancheta DNA este devastatoare și face ridicolă teoria complotului ”Statului Paralel și Ilegitim”.

El îi cere lui Dragnea să facă -chiar dacă în sufletul lui s-ar ști nevinovat - ”singurul act cu adevărat patriotic”: să se retragă. 

”Cum credeți că poate justifica un politician dintr-o țară plătitoare netă la bugetul UE propriei opinii publice alocarea de bani mulți unei țări al cărei număr trei în stat este acuzat în acest fel de OLAF? Cu explicații despre statul paralel european? ... Postura lui Liviu Dragnea este o pată pe obrazul fiecărui român care scoate capul în lume”, spune Moisă, adăugând că, dacă Dragnea va alege să apese pe butonul nuclear, ”va arunca societatea românească într-un conflict pe care sunt sigur că nu îl poate câștiga”. 

Moisă explică și de ce a candidat pe listele social-democraților la europarlamentare, subliniind că îți va păstra respectul pentru electoratul PSD. 


Moisă anunță că va pleca nu doar din PSD, ci și din Grupul S&D, renunțând, totodată, la toate dosarele încredințate de acest grup: ”Multe partide politice din Grupul S&D, în ultimii ani, s-au mutat spre o stânga radicală cu care nu am afinități decât cel mult în materie de pură speculație intelectuală”.

El se va alătura Grupului PPE, ca independent.

În România, Moisă spune că nu va intra în niciun partid, organizație, fundație sau platformă politică etc., ”cu excepția cazului, extrem de puțin probabil, în care voi putea contribui la un moment cu adevărat transformator în politica românească”.