PressOne a descoperit cel puțin 15 pagini de Facebook administrate din afara României și folosite pentru a amplifica în mod artificial prezența Dianei Iovanovici Șoșoacă pe rețeaua socială

Reyes Jinky e o pagină de Facebook creată la mijlocul lunii ianuarie, 2021 și administrată de conturi din India, Indonezia, Mexic, Vietnam și Filipine. Are puțin peste 1.000 de likes și aproape 20.000 de followers. În mod normal, utilizatorii din România n-ar avea de ce să interacționeze cu această pagină. 

Doar că, de la începutul lunii martie, Reyes Jinky are la fotografia de profil un portret al senatoarei Diana Iovanovici Șoșoacă, iar postările pe care le afișează zilnic pagina sunt live-uri cu conținut video preluat de pe pagina oficială a senatoarei. 

Însumate, cele 15 pagini au cel puțin 95.000 de likes și peste 230.000 de followers, adică aproape de trei ori mai mulți decât are pagina oficială a senatoarei (36.000 likes și 74.000 followers).

O parte din aceste pagini acționează concertat, postând constant live-urile senatoarei pe un grup public de Facebook, Diana Iovanovici Șoșoacă Group, cu peste 55.000 de membri.

În plus, o parte din paginile menționate mai fac ceva: postează constant conținutul unui singur site, newsfloe.com, al cărui deținător este secret.

La rândul său, site-ul preia masiv conținut creat și publicat inițial de Sputnik România Moldova, instituție de propagandă și dezinformare a Rusiei.

Potrivit unei analize Rubrika, pentru luna martie, 2021, conținutul copiat din Sputnik și amplificat de paginile atribuite Dianei Șoșoacă a avut mai multe interacțiuni pe Facebook decât conținutul promovat de pagina oficială a Sputnik.

Articolul integral poate fi citit pe PressOne.ro.