Directorul SRI, Eduard Hellvig, a fost invitat marți în Comisia parlamentară comună de control a activității Serviciului din Parlament, unde a răspuns mai multor întrebări despre securitatea țării.

Potrivit președintelui Comisiei parlamentare, senatorul PNL Cristian Chirteș, șeful SRI a informat că de luni Serviciul a reînceput predarea în totalitate a arhivei fostei securități către CNSAS.

De asemenea, Eduard Hellvig a răspuns întrebărilor Comisiei și a prezentat o situație actualizată a stării generale de securitate, din perspectiva SRI, fiind punctate:

• efectele pe care Criza din Ucraina le poate genera în România;

• raportarea Serviciului la principalele amenințări la adresa securității naționale rezultate din situația din Ucraina și soluțiile identificate pentru prevenirea și contracararea acestora.

Senatorul a mai declarat că pe agenda discuțiilor a fost pus și subiectul actualizării legislației privind securitatea națională, în sensul urgentării adoptării proiectelor de Legi privind sistemul național de apărare și securitate, pentru crearea și perfecționarea mecanismelor necesare pentru a gestiona o eventuală situație de criză generată în actualul context regional de securitate.

În viziunea SRI, principalele riscuri de securitate în contextul dat și care s-au amplificat în ultima perioadă sunt:

- atacurile cibernetice unde, în contextul crizei, au fost detectate activități suplimentare de vulnerabilizare a unor infrastructuri cu valențe critice;

-acțiunile de spionaj derulate de către serviciile secrete ostile României;

- sporirea agresiunilor informaționale, iar aici vorbim de dezinformare și fake news.

"S-a discutat și despre principalele riscuri care pot apărea suplimentar în scenariul unei escaladări a conflictului din Ucraina, iar pentru România aceste riscuri sunt legate de gestionarea fenomenului migraționist, a efectelor economice asupra României și gestionarea unor operațiuni de criminalitate transfrontalieră, iar directorul SRI a prezentat în amănunt în cadrul audierii Comisiei fiecare dintre aceste riscuri", a spus Chirteș.

În ceea ce privește misiunea SRI de a informa beneficiarii săi legali despre toate aceste riscuri și amenințări, Comisia a constatat că SRI și-a respectat atribuțiile, a conchis președintele Comisiei parlamentare.

Șeful SRI: Faptul că noi nu am predat arhiva fostei Securități a fost o greșeală

Mai mult pe EurActiv »