Klaus Iohannis a susținut joi, în ultima zi a stării de urgență, o declarație de presă la Palatul Cotroceni.

 

"Suntem la finalul a două luni dificile, în care cei mai mulți dintre dumneavoastră, majoritatea covârșitoare, ați respectat cu strictețe restricțiile instituite de autorități și ați stat în casă. Ați renunțat să vă mai vedeți familia și prietenii și v-ați schimbat cu totul întreaga viață, punând mai presus nu doar sănătatea voastră, dar și pe acela al altora. Printr-un efort național am reușit să stopăm răspândirea rapidă și să limităm semnificativ numărul de victime. Dumneavoastră, dragi români, sunteți eroii acestui efort național. Vă mulțumesc pentru toate sacrificiile pe care le-ați făcut. Acum, când încheiem cele două luni de stare de urgență și tragem linie, putem spune cu toată certitudinea: împreună am salvat vieți. Așa arată o națiune puternică și unită. Trebuie să continuăm și în lunile următoare pentru că lupta cu acest virus nemilos este departe de a se fi încheiat. România a acționat rapid și a luat primele măsuri preventive chiar înainte de a avea cazuri confirmate de îmbolnăvire cu COVID-19", a spus Klaus Iohannis.

Iohannis a mai spus că autoritățile au trebuit să se bazeze pe câteva legi în această perioada, acuzând că în ultimii 30 de ani nu s-a construit o legislație care să ne pregătească pentru o epidemie.

"România, din păcate, a fost foarte puțin pregătită pentru a face față unei crize. În rezerva statului nu am găsit, așa cum ar fi fost normal, toate materiale necesare într-o situație de urgență. Am fost nevoiți să identificăm rapid soluții și iată că am reușit ca, într-un timp foarte scurt, să achiziționăm tot ce era nevoie. Situația fără precedent cu care ne-am confruntat în aceste săptămâni ne-a pus în față o oglindă de multe ori nemiloasă pentru ce a însemnat eșecul din ultimii 30 de ani în fundamentarea unui stat eficient. Nu este prima dată când spun că cea mai importantă reformă de care România are nevoie este reconstrucția statului. Este un obiectiv ambițios, care nu se poate realiza în patru ani, dar este obligatoriu să începem resetarea pentru a putea dezvolta țara noastră. Sănătatea, educația, administrația, sistemele ignorate atâția ani și căpușate, trebuie să fie prioritățile noastre. Dacă aceste sisteme nu sunt puternice, statul se îndoaie", a spus el.

"În Parlament, politicieni vechi și retrograzi au încecat să dărâme și modestele instrumente pe care le aveam", a mai spus Klaus Iohannis.

El a acuzat că unii parlamentari au vrut să facă inoperabilă legea privind starea de alertă, iar acest lucru nu mai poate fi permis.

"Am văzut de altfel chiar zilele trecute cu câtă iresponsabilitate unii parlamentari erau gata să facă aproape inoperabilă și legea privind starea de alertă. Această situație nu mai poate continua! Legislația trebuie croită într-un mod coerent, astfel încât să permită intervenția rapidă a statului. Într-o situație de urgență ori de alertă, Guvernul, indiferent de culoarea politică, este cel care trebuie să ia măsuri imediate pentru că el are instrumentele executive pentru a le pune în practică rapid atunci când se impune", a mai spus președintele în declarația sa de presă.

"De mâine intrăm într-o nouă etapă. Încetarea stării de urgență nu echivalează cu finalul epdemiei. Din punct de vedere medical avem ceva semne pozitive, dar pericolul este departe de a fi trecut. Ce am făcut până acum s-a dovedit eficient și am reușit să ținem epidemia sub control", a mai adăugat acesta.

Iohannis a precizat că nu vor exista trei zile fără restricții din cauza vidului legislativ, pentru că "avem un cadru legal prin care să menținem regulile în cele trei zile".

"Dragi români, nu vor urma trei zile fără reguli și restricții! Reîntoarcerea bruscă la situația de dinainte de pandemie este imposibilă. Virusul nu ține cont de acte administrative, iar renunțarea prematură la toate regulile care s-au dovedit bune ar însemna o gravă eroare. Avem un cadru legal în vigoare și în baza lui vor fi luate toate deciziile pentru ca inclusiv în următoarele trei zile să păstrăm toate regulile necesare pentru ca sănătatea și viața cetățenilor să nu fie puse în pericol. Intrarea în starea de alertă aduce cu sine riscuri noi și responsabilități suplimentare pentru toți cei care își vor relua, într-o formă sau alta, activitatea", a mai explicat Iohannis.

Distanțarea socială, munca de acasa unde se poate, igiena, masca de protecție sunt esențiale pentru a putea controla epidemia, a mai subliniat șeful statului.

Klaus Iohannis a declarat că, dacă situația se va înrăutăți, va declara din nou stare de urgență.

"Vreau să fiu foarte clar: Dacă situația se va înrăutăți și datele vor arăta un număr galopant de infectări, care va duce la supraaglomerarea spitalelor, atunci nu voi ezita să declar din nou stare de urgență. Să nu compromitem, așadar, tot ce am realizat până acum cu mari sacrificii", a declarat Klaus Iohannis.