Românii care trăiesc în Spania și Italia vor putea avea surpriza de a călători în avion alături de ministrul delegat pentru românii de pretutindeni. Dan Stoenescu le va explica celor care vor dori regulile votului prin corespondență.

Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni (DPRRP) lansează campania ‪#DialogLaÎnălțime care va crea posibilitatea unor discuții directe între cetățenii români din diaspora și ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu.

Discuțiile vor avea loc cu prilejul deplasării oficialului cu avionul în Spania și Italia, țări în care există comunități numeroase de români.

Din motive de securitate, prezența la bord a ministrului nu va fi anunțată dinainte. Stoenescu va călători la clasa economy, iar personalul de la bord va anunța prezența sa și îi va invita pe românii aflați în avionul respectiv să-i pună întrebări ministrului.

Scopul campaniei constă în informarea românilor din diaspora cu privire la modificările aduse sistemului electoral pentru alegerile parlamentare, potrivit unui comunicat DPRRP, dar ministrul delegat Dan și românii care se vor deplasa cu aceeași cursă aeriană vor putea aborda diverse situații sau probleme cu care se confruntă românii din diaspora.

Cu acest prilej, ministrul delegat îi poate informa pe cetățenii români despre modificările aduse sistemului electoral pentru alegerile parlamentare.

Sesiunea de dialog va fi inaugurată vineri, în timpul unei curse București-Madrid operată de compania Tarom. Campania #DialogLaÎnălțime, realizată în premieră în România, se va derula până la alegerile parlamentare din toamnă.

DPRRP va iniția și o campanie de informare privind înscrierea în registrul electoral, una dintre principalele noutăți ale legii votului prin corespondență. 

Ce prevede Legea votului prin corespondență

Legea votului prin corespondență a fost votată, pe 28 octombrie 2015, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional. 

Potrivit legii, românii cu domiciliul sau reședința în străinătate care doresc să voteze prin corespondență la parlamentare pot face această opțiune prin cerere scrisă depusă personal sau transmisă prin poștă la misiunea diplomatică sau oficiile consulare din statul în care locuiesc.

La cerere se anexează o copie a pașaportului cu menționarea statului de domiciliu, în cazul cetățenilor români cu domiciliul în străinătate, respectiv o copie a actului de identitate și o copie a documentului care dovedește dreptul de ședere, eliberat de autoritățile străine.

Alegătorul care a confirmat primirea documentelor necesare exercitării dreptului de vot prin corespondență nu își poate exercita dreptul de vot la acel scrutin în cadrul secției de votare. 

În termen de 5 zile de la data începerii perioadei electorale, AEP întocmește și tipărește listele electorale din străinătate pentru votul prin corespondență.

Listele vor cuprinde numele alegătorilor care au optat pentru acest tip de vot și care nu se vor mai regăsi și pe listele electorale permanente. 

La fiecare 10.000 de alegători din străinătate se va înființa un birou electoral pentru votul prin corespondență, alcătuit din președinte, locțiitor și șapte membri propuși de către partidele politice participante la scrutin. 

Românii din afara țării care vor dori să voteze prin corespondență vor primi un plic exterior autoadresat și prevăzut cu elemente de siguranță în care vor fi introduse plicul interior, certificatul de alegător, precum și instrucțiuni privind exercitarea dreptului de vot. 

Confecționarea acestor documente și transmiterea lor vor fi asigurate de Poșta Română. Aceasta va transmite documentele, cu confirmare de primire, la adresa de domiciliu sau reședință indicată în lista electorală. 

Alegătorii trimit plicurile tot prin Poșta Română care le predă biroului electoral de circumscripție pentru românii cu domiciliul sau reședința în afara țării.