Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, va sesiza CCR pe un posibil conflict constituțional între Parlament și Guvern, după ce Executivul condus de Ludovic Orban a anunțat că își asumă răspunderea pe buget, potrivit unor surse din PSD.

Aceleași surse susțin că sesizarea va fi făcută în numele președinteui Camerei Deputaților, nu în numele PSD. Sesizarea ar urma să fie depusă marți, după ce Guvernul este așteptat luni în Parlament pentru asumarea răspunderii asupra bugetului de stat pe anul 2020.

O decizie favorabilă la Curte pentru Marcel Ciolacu nu poate duce la amânarea adoptării bugetului, dar, spun sursele, acesta vrea să nu se creeze un precedent prin care și alte Guverne să adopte bugetul prin asumare răspunderii.

Sesizarea vizează încălcarea articolului 138 alin. (2) din Constituție, care spune: Guvernul elaborează anual proiectul bugetului de stat și pe cel al asigurărilor sociale de stat, pe care le supune, separat, aprobării Parlamentului.

De asemenea, social-democrații vor trimite Excutivului mai multe amendamente la legea bugetului.

Luni, liderii social-democrații se reunesc într-o ședință CExN în care urmează să decidă dacă este oportună depunerea unei moțiuni de cenzură și dacă vor depune și parlamentarii PSD o sesizare la CCR pe fond legată de buget.