PNL va depune miercuri în Parlament moțiunea de cenzură împotriva Guvernului PSD-ALDE condus de Viorica Dăncilă, au declarat surse din partid pentru EurActiv România.

Moțiunea de cenzură a liberalilor are până acum susținerea USR, PMP, UDMR și Pro România, dar Coaliția PSD-ALDE pare încrezătoare că aceasta nu va întruni numărul necesar de voturi pentru a fi adoptată.

Pentru ca moțiunea să fie adoptată sunt necesare cel puțin 233 de voturi favorabile.

După alegerile europarlamentare, președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că, dacă Guvernul nu va demisiona, vor depune moțiunea de cenzură. 

"Înțelegem din aceste alegeri câteva mesaje simple pe care le-a transmis populația. Primul mesaj e clar: românii în majoritate zdrobitoare nu mai vor ca la putere să fie PSD. Din acest motiv, PNL va face toate demersurile constituționale, legale, posibile pentru a pune punct acestei guvernări. Repetăm solicitarea noastră către guvern: Dați-vă demisia, nu mai aveți nicio legitimitate să vă cramponați de guvernare! În cazul în care Guvernul nu-și va da demisia, PNL va depune până la sfârșitul sesiunii parlamentare o moțiune de cenzură împotriva acestui givern”, a spus Orban.

La rândul său, liderul Pro România, Victor Ponta, a spus că formațiunea sa va vota moțiunea, dar nu o va semna.

"Vom vota, toți parlamentarii PRO România, la vedere, ca să nu fie discuții, moțiunea de cenzură în această sesiune, dar nu semnăm niciun fel de text al PNL, al USR, al altui partid, treaba lor ce vor să scrie în moțiune. Noi avem motivele noastre pentru care dorim și votăm schimbarea Guvernului. Nu avem numărul necesar de semnături ca să facem și noi o moțiune, am fi vrut să facem noi moțiunea, dar probabil că ceilalți ziceau: 'nu domne', că nu o votăm pe cea a PRO România'. Deci lucrurile să fie foarte clare - 23 de deputați și un senator PRO România vor vota moțiunea de cenzură”, a explicat Ponta, citat de Agerpres.

Și președintele PMP, Eugen Tomac, a spus că va susține o moțiune de cenzură, având deja discuții cu liderii USR, PNL și UDMR pe acest subiect.

"Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat că este pregătit să susțină un astfel de demers. „O moțiune de cenzură este binevenită oricând, în fiecare sesiune parlamentară. Nu neg că noi am avut discuții cu PNL și USR în aceste zile. Am făcut matematică cu ei. Nu există 233 de voturi nici cu noi, dar acest lucru nu trebuie să conteze, până la urmă moțiunea de cenzură este un instrument constituțional de a controla Guvernul și de a da jos Guvernul", a povestit Kelemen Hunor.