Președintele Klaus Iohannis a spus că este dreptul Parlamentului European de a dezbate situația din România, dar este „extrem de neobișnuit” ca un astfel de vot să fie organizat cu o lună înainte de preluarea Președinției Consiliului UE.

„Dezbaterea de azi nu are legătură cu României, vom vota într-un alt plen PE. Azi e vorba despre viitorul UE. Apărăm domnia legii oriunde, în Polonia, România și în țara mea. Peste tot acest angajament pentru apărarea statului de drept, este rolul nostru să apărăm acest lucru. PE va decide conținutul rezoluției, dacă e pregătit pentru o rezoluție”, a spus marți italianul Antonio Tajani, președintele Parlamentului European.

Parlamentul European a dezbătut recent situația statului de drept și a drepturilor omului din România, în contextul protestelor din 10 august, și ar putea adopta o rezoluție în sesiunea plenară viitoare, din prima săptămână a lunii noiembrie.

„Parlamentul European are dreptul de a dezbate și de a veni cu o rezoluție pe care să o voteze, dar prezența mea azi în fața sesiunii plenare nu a avut legătură cu statul de drept. România este democrație funcțională, România respectă statul de drept, dar este o democrație foarte vie și există abordări pe care unii le consideră greșite. Nu vreau să intru mai departe în dedesubturile dezbaterii din România”, a spus președintele Iohannis, care a susținut o conferință de presă împreună cu Antonio Tajani după ce s-a adresat plenului de la Strasbourg pe tema viitorului UE

„E extrem de neobișnuit pentru PE să dezbată și să voteze o rezoluție cu doar o lună înainte de a prelua președinția Consiliului UE”, a punctat totuși Klaus Iohannis, adăugând însă că decizia este a legislativului european.

Iohannis a adăugat că, deși toată lumea înțelege importanța unei președinții de succes, el nu va coborî standardele în ce privește statul de drept.

„În ceea ce mă privește, nu sunt pregătit pentru nimic în lume să-mi cobor standardele în ceea ce privește statul de drept sau justiția din România. Statul de drept trebuie să rămână statul de drept, justiția trebuie să rămână independentă, iar democrația din România nu poate fi atacată sub nicio formă”, a spus președintele României.

„Pe de altă parte, e evident că toată lumea din România înțelege importanța unei Președinții de succes a Consiliului UE. Eu sunt pregătit și se pare și Guvernul este pregătit să lucrăm, să colaborăm în vederea Președinției și va fi una de succes, dar acest lucru nu înseamnă absolut deloc că eu voi avea standarde mai scăzute în ceea ce privește reforma justiției. Vom avea în continuare o dezbatere aprinsă în România pe această temă, dar Președinția, pe de altă parte, va fi una decentă, una de succes și pe acest capitol vom avea o cooperare instituțională", a subliniat Iohannis.