Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că Legea grațierii se află în Parlament și de la 1 septembrie va începe dezbaterea ei.

"Legea grațierii este trimisă în Parlament și de la 1 septembrie va începe dezbaterea ei. Sunt și celelalte măsuri complementare pe care știu că ministrul Justiției le are în vedere și le-a și anunțat", a declarat joi seara, la Antena 3, Călin Popescu-Tăriceanu, întrebat dacă se ia în calcul o lege a grațierii pentru rezolvarea problemelor supraaglomerării din penitenciare, scrie Agerpres.

El a adăugat că, din punctul său de vedere și al celor din coaliția de guvernare, modul în care este tratată problema condițiilor din închisori este dovada că România a evoluat: "Eu nu mai vorbesc de faptul că existau în perioada comunistă periodic grațieri și amnistii decise de puterea politică de atunci, dar asta e o politică ce ține de evoluția societății și de modernizarea ei și asta se întâmplă din Antichitate și până în prezent. Nu sunt niște măsuri care să fie de neînțeles pentru cei care vor să privească lucrurile cu obiectivitate. Sigur că există și constrângerile și condiționările CEDO.

Tăriceanu a arătat că cei care sunt astăzi în închisori trebuie priviți "ca niște oameni cu propria lor demnitate".

DNA a ieșit de sub control

"Această instituție (DNA - n.r.) a ieșit din zona oricărui control. Actualul ministru al Justiției, la începutul mandatului, a fost în situația de a prezenta, pe baza deciziei CCR de conflict constituțional la Ordonanța 13, un raport, după care toată lumea a spus că trebuia să ia o anumită decizie. Eu cred că ministrul Justiției, la câteva săptămâni după preluarea mandatului, era foarte greu să facă o evaluare și nu o face numai el. Legea prevede foarte clar că rolul acesta de evaluare îl are inspecția judiciară. Eu cred că ministrul a procedat corect. A cerut să se facă o evaluare a activității care nu mai fusese făcută de ani și ani de zile și a cerut acest lucru CSM, care a dat misiunea inspecției judiciare", a afirmat Tăriceanu.

El a spus că legea prevede că, în fiecare an, ministrul Justiției trebuie să prezinte un raport în fața Parlamentului cu privire la Ministerul Public.

"Ar trebui să vedem ce se întâmplă cu acest raport de evaluare pentru că altfel, legea prevede ca, în fiecare an, ministrul Justiției să prezinte un raport în fața Parlamentului privind activitatea Ministrului Public. Acest lucru nu s-a făcut în ultima perioadă, nici nu puteam să-i cerem domnului Toader, la o lună de la instalare, că el trebuie prezentat la începutul anului pentru anul anterior. Nici nu cred că puteam să facem acest lucru cu ministrul Justiției, dar acest lucru trebuie făcut", a adăugat Tăriceanu.