Călin Popescu Tăriceanu va fi candidatul ALDE la alegerile prezidențiale, a decis Biroul Politic Executiv al formațiunii.

Tăriceanu voia să fie candidatul PSD-ALDE la alegerile prezidențiale, dar social-democrații au decis să meargă pe mâna Vioricăi Dăncilă.

Tăriceanu a declarat că 80% dintre alegătorii PSD-ALDE cred că el trebuia să fie candidatul Coaliției la prezidențiale, "pentru că oamenii își fac un calcul pragmatic". 

"Din păcate, în cadrul discuțiilor pe care le-am avut cu cei din PSD am primit același răspuns la aceste argumente, și anume că PSD este un partid prea mare să nu aibă propriu candidat. Fără îndoială că PSD este mai mare ca ALDE, dar a nu avea propriul candidat înseamnă că partidul este mai mic. Cred însă că în acest moment în PSD bântuie un sentiment defetist, adică își propun prea puțin. Maximul pe care și-l propun este să aibă un candidat care să ajungă în turul doi, dar nu-și pun problema să și câștige. În ceea ce ne privește, noi de dorim să câștigăm alegerile", a declarat Tăriceanu.

Liderul ALDE spune că i-a propus Vioricăi Dăncilă să facă o Coaliție de guvernare care să includă și Pro România, dar "variantele de lucru nu au putut fi materializate pentru că PSD își dorește propriul candidat".

El a mai adăugat că nu a fost o surpriză candidatura Vioricăi Dăncilă, dar "este o dezamăgire că s-a luat această decizie, care va induce anumite probleme în cadrul Coaliției".

"I-am spus doamnei Dăncilă că va urma o competiție electorală în care, consecvent cu comportamentul pe care l-am avut până acum, nu voi ataca partenerii de Coaliție, dar în campanie spiritele se mai înfierbântă, nu e exclus ca la nivel local să avem diferite luări de poziții care să nu fie mere concordante, să apară anumite probleme. Nu mă aștept ca în urma unei campanii în care în Coaliție avem doi candidați, lucrurile să meargă mai bine după încheierea campaniei. Riscurile sunt ca lucrurile să meargă mai prost și i-am atras atenția asupra acestui lucru, rugând-o să analizeze consecințele", a mai explicat Călin Popescu Tăriceanu.

Mulți membri ALDE, mai spune Tăriceanu, au spus că ar trebui luată în calcul o rupere a Coaliției dacă rapoartele de guvernare nu sunt respectate de PSD.

Totodată, Tăriceanu a precizat că ALDE nu va pleca de la guvernare dacă pierde alegerile, ci el "pune bazele" pentru a câștiga alegerile prezidențiale. Acesta a mai reiterat că trebuie discutat în continuare în Coaliție despre varianta câștigătoare în 10 noiembrie.

Întrebat dacă a luat în calcul să se retragă el din cursă pentru a o susține pe Dăncilă, a replicat: "Nu. Dacă doamna Dăncilă are speranțe în acest sens, îi spun de pe acum să nu aștepte o astfel de decizie".