Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a susținut marți că în România există „un asalt al statului paralel” și a afirmat că ALDE, formațiunea pe care o conduce, a purtat în ultimii ani o bătălie continuă cu „statul paralel”.

„Mă aștept ca președintele Iohannis să continue să fie avocatul statului paralel, întrucât speră că în acest fel va obține al doilea mandat, probabil așa cum l-a obținut și pe primul. Chiar și așa fiind lucrurile, nu cred că va mai avea argumente să respingă Legile Justiției, mai ales în fața noilor abuzuri care sunt aduse în atenția opiniei publice în fiecare zi, de care luăm cunoștință cu toții”, a spus președintele Senatului într-o conferință de presă.

Tăriceanu a mai spus că are „speranța că oameni onești din magistratură” vor folosi legile justiției pentru reforma justiției. „Și reacțiile pe care le-am primit din interiorul corpului magistraților sunt foarte favorabile, pentru că ei consideră că, în acest fel, judecătorii își vor putea recâștiga independența și nu vor mai trebui să fie supuși presiunilor de tot felul în care au funcționat până acum”, a mai spus Tăriceanu, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, legile justiției reprezintă „un prim pas important care urmărește să rupă această legătură bolnavă între statul paralel și justiție”.

„Acest asalt care este dat de statul paralel, de cei care au ajuns să fie corupți de putere și care vor să aibă controlul butoanelor este unul consistent. Și acest asalt se manifestă și în țară și vedem că a început să se manifeste din ce în ce mai puternic și în străinătate”.

 

În opinia acestuia, o serie de informații - între care cele legate de renunțarea din partea autorităților la protecția SPP sau excluderea din magistratură a unui procuror - nu sunt „decât vârful aisbergului”.

„Câți români sunt victimele abuzurilor fără ca noi să știm, până unde se întind în final tentaculele statului paralel? Pe zi ce trece vedem din ce în ce mai multe piese ale unui puzzle imens care apar la suprafață și ele ne oferă o imagine îngrijorătoare a României de astăzi, un stat în care abuzurile sunt la ordinea zilei - un regres imens în ceea ce privește respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, dacă este să iau ca reper chiar anul 1990, când încă Securitatea, la începutul acelui an, era extrem de prezentă în mințile noastre și nu numai. (...) Trăim astăzi într-o Românie care mi se pare un fel de țară sub asediu și asediul nu este al oamenilor politici care votează legile justiției, după o lungă dezbatere care a durat luni și care a fost distorsionată ca acțiune. (...) Lupta împotriva corupției n-are nicio legătură cu legile de organizare ale justiției”, a afirmat Tăriceanu.