Liderul Senatului a felicitat-o pe Viorica Dăncilă pentru scrisoarea trimisă președintelui Comisiei Europene, precizând că unii funcționari de la Bruxelles nu înțeleg că România e o țară independentă și suverană.

Călin Popescu-Tăriceanu a declarat joi că s-a întâlnit miercuri seara cu premierul Viorica Dăncilă la concertul lui Tudor Gheorghe, prilej cu care a felicitat-o pentru scrisoarea adresată lui Jean-Claude Juncker.

La observația jurnaliștilor că tonul scrisorii în română este mai dur decât cel al variantei în engleză, Tăriceanu a replicat: ”Aici, tonul trebuie să fie aspectul secundar. E vorba de o chestiune extrem de serioasă și mie mi se pare că ... salut demersurile presei din ultima vreme care are curajul să scoată la suprafață lucruri care au fost ascunse, lucruri care sunt anormale și lucruri care până la urmă dovedesc că unii dintre funcționarii de la Bruxelles ... nu înțeleg că între CE și România trebuie să fie o relație de parteneriat și unii o văd altfel, nu înțeleg că România e o țară independentă și suverană și fac astfel de scrisori și demersuri și cred că de aceea o clarificare e absolut necesară”. 

Răspunzând unei întrebări, președintele Senatului a susținut că nu există o schimbare de ton față de Executivul european: ”Există o necesară clarificare a modului în care unii funcționari de la Comisie, nu Comisia - eu sunt convins că președintele CE nu face astfel de confuzii - dar unii dintre funcționarii de acolo și-au asumat un rol care nu este normal, un fel de rol de tătic, de tutore al autorităților române”.

Liderul ALDE a acuzat că astfel de scrisori reprezintă presiuni asupra magistraților: ”În cadrul MCV, aces demers, așa cum a fost el formulat, reprezintă o ingerință nepermisă care afectează independența justiției. Acest gen de scrisori, care au fost circulate la Ministerul Justiției, au ajuns la CSM, la ÎCCJ, induc în mod clar o presiune asupra magistraților care afectează independența justiției”.

În realitate, scrisoarea ”dezvăluită” de Antena 3 era cunoscută încă din 2012, an în care Mona Pivniceru, pe atunci ministru al Justiției, explica că nu se poate vorbi de o ingerință în actul de justiție a faptului că reprezentanți ai Comisiei Europene au cerut anumite date privitoare la mai multe dosare din instanțele românești.